zaterdag 1 januari 2022

Wasmeer

Op Oudjaarsdag sluit ik me doorgaans op op mijn kamer boven en schrijf ik met de hand over het afgelopen jaar. Niet nadenken, de pen op het papier en de gedachten laten vloeien. Als je met de hand schrijft gebeuren er andere dingen. Ik vind dat heerlijk. 

Alles komt aan bod: huis, tuin, werk, gezondheid, liefde, familie, vriendschappen, verwikkelingen, ontdekkingen, vernieuwingen … heel inspirerend. Alle dingen worden betekenisvol. 

Maar na vijf uur voel ik me wel een beetje uitgewrongen. We gaan wandelen vanaf Hollandse Rading naar Het Hilversumse Wasmeer. Met Will ben ik er het afgelopen jaar al een paar keer geweest. Het is een leuk mooi bos dat het in de oksel ligt van de A27 en de afslag naar de A1. In het Gooi liggen meer van die ‘wasmeertjes’. Ooit was het er heel verstild, stel ik me zo voor, maar nu zijn er die snelwegen. Een beetje doofheid is een pre.

Ik las een ingezonden brief in Trouw van een boswachter van het Goois Natuurreservaat dat er vanwege de lockdowns zoveel mensen zijn op sommige plaatsen, dat het heel onrustig is voor de dieren. Reeën die gewend zijn op een bepaald plekje te liggen herkauwen en nu voetballen daar jongetjes. Ze heeft al heel veel gewonde reeën moeten afschieten. En mountainbikers zijn ook heel onrustig voor de dieren. Mogen de mensen maar overal? Is de natuur er voor de mensen?

Lockdown. Het gaat in het persoonlijk jaarverslag uiteraard ook over de lockdown, hoewel die (voor mij) inmiddels minder verstorend is dan in het begin 2020. Je raakt er een beetje aan gewend. De vertraging en verstilling is ook wel prettig. Een dame die mij een zelfgemaakt kaartje stuurt via De Trage Post constateert dat ik hobbies heb die ondanks de pandemie gewoon door kunnen gaan. Ik heb alleen maar liefhebberijen genoemd die nog doorgaan.

In de avond doen we twee nieuwjaarsconferenties (Dolf Jansen op YouTube en Peter Pannekoek op NPO). Ze gaan over de politieke schandalen van de afgelopen jaren en verder voornamelijk over de pandemie, de vaccinaties, de spanning in de maatschappij en de lockdowns. 

Geen opmerkingen: