maandag 24 januari 2022

Zaanse Schans

De Zaanse Schans dus. Normaal een hotspot voor toeristen uit alle landen. Het is een soort openluchtmuseumpje. Het is aan het eind van onze wandeling. We beginnen in een natuurgebied Jagersveld bij een buitenwijk van Zaandam in de oksel van de A7 naar Hoorn en de A8 naar Alkmaar. Het is best mooi, maar je hoort dat razende verkeer steeds. Dus een volgende keer zouden we toch met de auto gaan naar de Zaanse Schans en alleen het noordelijke stuk van de wandeling lopen. 

De Zaan is intrigerend. Vanaf de polderzijde hebben we uitzicht op allemaal industrieel erfgoed. En bij Wormer staan dan een stuk of tien molens. Die staan daar nog niet zo lang,  die zijn daar in de jaren zestig neergezet omdat in alle vernieuwingsdrift erg veel verloren dreigde te gaan. Ooit stonden er 600 molens, nu na de wederopbouw nog 10. Net als de molens bij Kinderdijk is Zaanse Schans bijzonder geliefde bij buitenlandse toeristen.  Een bezoekje Zaanse Schans zit vast in het pakket. 

Wij naderen de molens vanuit het noorden, gewoon vanuit het landschap. Bij de molens staan allemaal oude knarren (vrijwilligers, molenfanaten) te vernikkelen van de kou en ons te smeken of we een kopje koffie willen. Dat hoef je niet te smeken, zeggen ij, want wij snákken naar iets warms. ‘Mórgen’, zeggen we allemaal tegen elkaar, ‘mórgen gaat alles weer open.’ Overmorgen dus, maar morgen is de volgende persconferentie. 

De oude knarren vragen of wij €20 per persoon zouden betalen om de Zaanse Schans te bezoeken. Want nu komen er alleen maar ‘nepbezoekers’. Nepbezoekers? Ja mensen die geen geld uitgeven. Wij zijn wandelaars, zeggen wij, wij hebben 13 km gelopen om hier te komen, graag willen we soep, en misschien wel een Zaans souvenir. Hoezo népbezoekers? Maar de gemeente moet jaarlijks € 6 miljoen op tafel leggen, zegt de man, om deze Zaanse Schans in stand te houden. En die wil dat niet meer. Die vindt dat de bezoekers dat maar moeten ophoesten. Nee, zeggen wij, €20 per persoon zouden we hier níet voor neertellen. De Museumkaart, ok. 

Enig na-onderzoek levert op dat er vóór Corona 1,9 miljoen bezoekers kwamen per jaar en de verwachting is dat dat rodn 2030 zomaar 3 miljoen kunnen zijn. Er wordt daar te Zaanstad al jaren fel gebakkeleid over hoe wat aangepast moet worden: parkeergarages, de fiets- en wandelpaden, de routes. 

Zo ziet het er normaal uit in de zomer. Wat een nachtmerrie.



Geen opmerkingen: