zondag 30 januari 2022

Tranen van Tito

Gezien: de documentairereeks De tranen van Tito over de landen van voorheen Joegoslavië: Kroatië, Slovenië, Servië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië. Iva Bicanic, dochter van Joegoslavische ouders die in de jaren zeventig in Nederland kwamen wonen, gaat terug naar het land van haar ouders. Zij is van professie trauma-psycholoog, ziet er uit als midden dertig maar schijnt vijftig te zijn. 

Het is extra boeiend om naar te kijken omdat wij Door de jaren heen naar Kroatië, Slovenië, Macedonië en Montenegro op vakantie zijn geweest. We keken er onze ogen uit, je kent de verhalen van de vreselijke oorlog in de jaren negentig. Tito die zo trots was op zijn welvarende zelfvoorzienende multi-etnische staat, maar na zijn dood bleef er niets van over. 

Heel interessant om met deze vrouw mee te reizen, die de taal redelijk spreekt, die vragen stelt waardoor mensen gaan vertellen. In de meeste van die landen is het nu armoe troef voor de meeste mensen. Veel jongeren willen weg, studeren in Slovenië is een springplank, want dat hoort bij de EU. 

De serie is terug te zien op NPO Start.

Geen opmerkingen: