vrijdag 14 januari 2022

O O De Haag

Als we bezoek hebben proberen we niet meer over de oude tantes te praten, maar ze blijven een thema. Auntie (98) in het zorgcentrum in Rotterdam gaat OK, ook al vergeet ze steeds meer. Vandaag gaat Tante Mies (94)  uit Den Haag over van het revalidatiecentrum naar een woonzorgcentrum in Loosduinen. Schoonzusje trekt die kar. 

Ze heeft zich bijzonder ingespannen voor een zorgindicatie, want die zou Tante Mies niet krijgen vanwege dat ze niet slecht genoeg zou zijn. Tante Mies heeft geen sociaal netwerk en ziet niemand meer behalve ons drieën. Eenmaal in het revalidatiecentrum na een val en een gebroken heup wou ze niet meer terug naar huis. Dat heeft maanden geduurd en nu is er een indicatie (4) en een kamer vrij, en dan moet je stante pede over.  Bij zorgzwaarte 4 krijg je een ruime  kamer met eigen alletje, keukenblok en douche. Bewoners met deze indicatie moeten zelf voor de broodmaaltijd en de boodschappen zorgen. Er is een winkeltje beneden waar ze de boodschappen kunnen halen. Alleen het warme eten 's avonds wordt verzorgd in het restaurant beneden.

Schoonzusje en haar man hebben woensdag enige meubels uit Tante’s oude flat getrokken en de nieuwe kamer zo goed en zo kwaad als het ging ingericht. En vandaag begeleidt ze Tante Mies bij de verhuizing. Die zit als een passief hoopje ellende in een hoekje van die kamer. Een beetje dode blaadjes uit de verdroogde plantjes te pulken. 

Er zijn geen prullenmanden, zie ik. Daar moet de familie voor zorgen, zegt de zuster. Dus ik bel de Loosduinense Blokker voor drie prullenbakken die je vanwege de corona-winkelsluiting daar aan de deur kunt afhalen. 

En dan gaan Schoonzusje en ik weer naar Tante’s oude flat voor nog haar duster, een dienblad, en wat kussentjes en wat beestjes. U bent nu ongelukkig, zeg ik maar, en dat snap ik, maar over een paar dagen bent u vast beter gewend. De kamer is best gezellig, u heeft een leuk uitzicht, en de zusters lijken erg behulpzaam. Dat moet ze toegeven. 

Toch is ze aardig in de bonen. Er komt niets meer aan informatie binnen. Als jullie weggaan, kermt ze, dan ben ik helemaal alleen. Dan zie ik weken niemand meer. Wanneer komen jullie weer? Schoonzusje trekt het niet meer. Ik krijg een tas met vuile was mee. 

Op de gang hebben allemaal bewoonsters met rollators op weg naar het avondeten dikke lol met elkaar. Dat kan dus ook. Maar Tante Mies is helaas niet het type voor dikke lol. Ze hoopt dat ze morgen niet meer wakker wordt.

De foto is uit de verlaten flat.

Geen opmerkingen: