woensdag 12 januari 2022

Urban Chess

We zouden het interview doen buiten bij de schaaktafels in het Park, ijs en weder dienende. Maar het is zo koud dat we de afspraak maar cancelen, uitstellen. Maar ja, ik wil toch graag door met mijn reeks, dus bedenk ik dat we kunnen e-mailen. Of bellen. Hij is voor videobellen. 

Er staan sinds 2019 drie schaaktafels in het park, en in november zijn  er drie bijgekomen. Ouderen en jongeren kunnen hier elkaar ontmoeten. Er zijn nu ook drie statafels en een schaaktafel voor rolstoelers, lager en zonder bankjes. En dit allemaal dankzij een gedreven initiatiefnemer uit Vleuten. Urban Chess Court

Schaken en ontmoeten. Kinderen leren ervan rekenen en strategisch denken, zegt hij, ze leren zich in een ander te verplaatsen. Voor ouderen is het goed omdat het de  hersens in beweging houdt. Vertraagt dementie.Ouderen en jongeren kunnen hier elkaar ontmoeten.  Ontmoetingen gaan vanzelfsprekend hier.

Elke zondagochtend om 11 uur wordt er gespeeld. Geen lidmaatschap vereist, geen contributie, geen aanmelding. Iedereen welkom: elke leeftijd. elk niveau. In 40 gemeenten  is nu al zo'n Urban Chess Court. En deze man is bij bijna allemaal betrokken  om uit te leggen wat er nodig is om er een succes van te maken.. 

Ik maak als een gek aantekeningen. Moet het nu nog  uitwerken tot   een artikel. Schaken is een thema(atje) in mijn leven. Vati schaakte vroeger goed. Als er een nieuwe schoonzoon  in huis kwam moest die allereerst bij wijze van kennismaking tegen Vati schaken. Die jongen werd dan verpletterd. Het was echt een ding. Vati was zeg maar niet de hartelijkste (schoon)vader.

Schaken is een uitgesproken mannending. Vrouwen en meisjes bijna niet, volgens deze man slechts één op de tien. Vrouwen kunnen het niet minder, maar ze voelen zich niet thuis in die vaak nurkse-oude-mannen-wereld. Met een oude vlam (v) wilde ik ooit gaan schaken, zij had een schaakspel, maar we wisten niet hoe te beginnen. We kochten Oom Jan Leert Zijn Neefje Schaken van ik meen Max Euwe, maar het werkte niet. De grote vraag: wat is een goeie  openingszet en waarom? En ik kan niet goed vooruit denken, zet te impulsief.  Deze man heeft zichzelf schaken geleerd acht jaar geleden, vertelt hij, toen hij merkte dat zijn dochtertje niet goed rekenen kon. Hij zegt dat hij alles via YouTube-filmpjes heeft geleerd. Dat een filmpje beter werkt dan een boek.

Hij vertelt er  zo leuk  over, ik wil zo meedoen. Hier bij 'U-in-de-Wijk':


De film 'Leve de Koningin' (1996)

Netflix-serie 'The Queens Gambit' (2020)

Geen opmerkingen: