woensdag 1 april 2009

Excursie

Ik heb nieuw beleid ingesteld, dat bestaat uit af en toe een excursie ter leringhe ende vermaek. Op het moment dat we eigenlijk stukken moeten schrijven en redigeren rennen we op eenm drafje naar een tram of trein om ons gedurende twee uur te laten informeren en amuseren. Onze eerste excursie was een half jaar geleden naar de UB van de UvA, en wel naar de Bijzondere Collectie van het boekenvak, te vinden aan de Turfmarkt te Amsterdam.

Vandaag gaan we naar Museum Meermanno in Den Haag. Leo (links op de foto) is daar directeur. Hij wil ons gráág hartelijk ontvangen èn vandaag treedt de Vlaamse schrijver Tom Lanoye op, van wie daar in Meermanno allerhande bibliofiele uitgaven uitgestald zijn. Veel vliegen in één klap.

Op bijgaande foto die Meermanno vandaag de wereld inzendt met links op de foto dus Leo en rechts professor Frits van Oostrom gaat het over de Rijmbijbel van Jacob van Maerlant die gisteren geheel gerestaureerd is teruggekeerd in het Museum. Die ligt in een vitrine onder glas. Daar draven we ook langs.

We moeten draven, want om 16 uur komt Tom Lanoye, net terug uit Kaapstad en alweer onderweg naar Warschau. Hij draagt voor uit zijn bundel Fort Europa, een geestig stuk over Schopenhauer en stukken uit zijn Mamma Medea, gebaseerd op de Argonautika van Apollonius van Rhodos en op Medea van Euripides. Lanoye is bijzonder eloquent, hij weet historie en mythologie goed te verbinden met de hedendaagse cultuur.

Het is allemaal veel en overweldigend voor een excursie van slechts twee uur, maar toch ook wel weer een verrijkende ervaring en bovendien iets wonderlijx gezamenlijx. Na afloop eten we buiten op het Plein tussen ambtenaren, policiti en lobbyisten. Heel ander volk daar in Den Haag dan bij ons in de Jordaan. Bien en Frances zijn er opgegroeid en we horen nu alles over hun middelbare schooltijd.

Af en toe excursies ter leringhe ende vermaek als beleid kan ik iedereen aanbevelen.

Museum Meermanno

Geen opmerkingen: