maandag 13 april 2009

Veerpont Nieuwe Meer

Kom laten we gaan fietsen naar/in het Amsterdamse Bos. Welk doel, welke route? Je hebt Chez Favié, of de Geitenboerderij. We zien wel. We gaan eerst door het Vondelpark, waar het idioot krap en vol is omdat het hele middengedeelte wegens wederom herindeling met hekken is afgesloten, langs de Schinkelkade, de Oeverlanden en tenslotte met het pontje over. Dat pontje is een klein bootje dat in de zomer alleen in het weekends vaart, maar des te leuker. Veerpont Nieuwe Meer, heet het officieel. Het waait er altijd op het Nieuwe Meer, het is een beetje Friesland. Helaas, vandaag vaart het nog niet, ook al is het Pasen en schijnt de zon. Men start op 15 april.

De kade zit vol met mensen die tevergeefs naar de pont zijn gefietst. Het wordt daar bij die Oeverlanden elk jaar weer leuker. Onnadrukkelijk gezelliger. We nemen even de kredietcrisis door, waar we allebei op het werk best veel van merken, vooral mensen / leveranciers die afgeknepen worden, klanten die jou afknijpen, mensen die getergd zijn, medewerkers die bang zijn voor hun hachje... Een kwartier doen we dit onderwerp, hoor! Niet langer. Toch lucht dat op voor iemand die vooral ambtenaren in de kennissenkring heeft - die hebben (nog) nergens last van.

Amsterdammers schijnen minder last van / angst voor de crisis dan de rest van Nederland, zo beweert althans Het Parool dit weekend. In de rest van Nederland zou 80% van de bevolking de crisis te vrezen, maar in Amsterdam schijnt dat percentage slechts 40% te zijn. Hoe dat komt? Is men hier pragmatischer? Anoniemer? Als je kijkt hoe de Amsterdammer omgaat met het ontbreken van een pontje daar waar je een pontje zou verwachten is dat ook heel pragmatisch. We zetten de tering naar de nering en gaan van de zon genieten.

Will weet nog een mooi plekje, eindje verderop, er volgens haar een Motel aan het Nieuwe Meer waar allemaal schorum komt, Amsterdamse Onderwereld, patjepeeërs. Zwart Geld. Dat lijkt ons wel fijn exotisch. Maar daar is alles dicht, en zo te zien al heel wat langer dan sinds de credietcrisis. Als we tot het puntje doorfietsen blijkt er alleen nog een soort patattent met oude-frituur-geuren. De kaart bestaat uit klef broodje bal, klef broodje frikadel, kaassouflé en portie bitterballen. En bier, witte chardonnay en sinas. Er staan wat scheve tafeltjes en scheve stoelen in het gras gesmeten en daar zit een handvol 'volkse' Amsterdammers. Een nieuwe toplocatie dus voor de avonduren. Heel wat exclusiever dan propvolle Vondelpark! Op het kaartje mid-onder.

Geen opmerkingen: