zondag 7 januari 2018

Forest bathing

De lunchafspraak in Wijk bij Duurstede gaat niet door en dus kunnen we uitslapen en de dag opnieuw invullen. Het wordt een uitje naar het Zeisterbos, dat ik het leukste bos in de omtrek vind. Een bezoek aan een bos werkt heel helend. In Japan is dat ook al lang uitgevonden en nu ook wetenchappelijk onderbouwd. Binnenkort verschijnen er twee boeken over de Japanse kunst van het ‘bosbaden’, die  'Shinrin-yoku' heet: forest bathing in eigen huis, tuin, park of bos.  Het ene boek is van de Nederlandse journaliste Annette Lavrijsen (verschijnt bij Ambo|Anthos), het tweede van een Chinese Dr. Qing Li (verschijnt bij A.W. Bruna).

Volgens het  principe van 'Shinrin-yoku' heeft de natuur niet alleen het vermogen haar bezoekers te verwonderen en te ontspannen, maar vergroot zij daadwerkelijk ons fysieke en mentale welzijn: bloeddruk, hartslag en adrenalineniveau dalen opvallend.  Er is een wonderbaarlijke verwantschap tussen de natuur, ons lichaam, onze geest en ziel.

Dr. Qing Li doet al jaren onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van Shinrin-Yoku. Hij belooft  in zijn boek te laten zien hoe je optimaal van de voordelen van deze natuurtherapie kunt profiteren, zowel in de buitenlucht als in eigen huis en tuin. Wij zullen het zien. Vandaag beleefden we het volop te Zeist.

Geen opmerkingen: