dinsdag 2 januari 2018

Kringloop


Een van de vrienden op Bobby’s verjaardagsfeestje vertelt over de VPRO-serie over kringloopwinkels, dat die zo hartverscheurend mooi was/is. Dat krijg je als je geen VPRO-gids leest, dat zoiets je dan ontgaat. Persoonlijke aanbevelingen werken bij altijd beter dan Wij van WC-Eend.

Het verjaardagsfeestje was weer een latertje, dus vandaag ga ik nog maar niet aan de arbeid. Vandaag vier ik de slotdag van mijn kerstvakantie. Met de Kringloopwinkel. Ik kijk twee van de vijf afleveringen, waarin de kringloopwinkels in Steenwijk en in Zeist worden gevolgd. Sinds ik hier woon heb ik de kringloopwinkel in Zuilen meermalen spullen gebracht. ben niet zo’n koper. Wel keek ik met verbazing hoe belangrijk die winkels zijn voor mensen met een smalle beurs, zoals dat heet. 

Het is echt een goed onderwerp. Wat we hier doen is er het beste uit halen, zegt een oudere mevrouw. Het beste uit de spullen en het beste uit de mensen. De winkels zijn een grote familie van mensen die ergens uit de bocht zijn gevlogen en die weer on track proberen te komen. Een lerares die na 29 jaar voor de klas gestaan te hebben een grote depressie kreeg. Zij doet de mode-afdeling. Een jongen die ontslagen was wegens zijn alcoholverslaving. Hij maakt uit allerlei fietskrotten nieuwe fietsen en die brengen ze naar het AZC.  Een Iraans meisje dat al 20 jaar in Nederland is en nog steeds geen verblijfsstatus. Zij maakt voor iedereen een kerststukje. De mensen zijn kwetsbaar en zorgzaam. Hartverwarmend.

Geen opmerkingen: