zondag 28 januari 2018

Utrecht in de storm

Gelezen: ‘Stad in de storm’ van Thea Beckman, dat ik vorig weekend in de behandel in de Domkerk had gekocht. Het vertelt van een jongen die de zoon is van een drukker en boekhandelaar te Utrecht die in Oudewater tegen twee vrouwen aanloopt, moeder en dochter, die daar bij de heksenwaag een certificaat komen halen om te bewijzen dat ze geen heksen zijn. 

Op de trekschuit van Utrecht naar Oudewater ontmoet hij een vrijbuiterige jongen, een arme wees, die keihard moet werken voor de kost. Het klikt tussen hen. Er dreigt oorlog in Holland, de Fransen rukken op tot on Utrecht,  en de waterlinie om Holland heen wordt onder water gezet. Johan en Cornelis de Witt worden vermoord. Dat is zo’n beetje de politieke achtergrond te Utrecht waartegen dit boek zich afspeelt.

Het is een heel werk, zo’n boek lezen, het is nogal omvangrijk, maar heel educatief. Je leert van alles over de geschiedenis van je stad en wat oorlog en bezetting in concreto betekenden. Het lezen voelt weer net als vroeger dat ik als kind zoveel boeken vrat, dat er werelden voor je open gingen. Thea Beckman was zo in staat gewone kinderen te beschrijven. Ik herinner het me nu weer van ooit ‘Kruistocht in spijkerbroek’. Dat was uit 1973, ik weet dat Zus4 het las en toen ik ook. Dit boek is van 1979, toen studeerde ik en las ik geen kinderboeken meer.. 

Geen opmerkingen: