woensdag 17 januari 2018

Quinoa


Bonen en peulen. Vezelrijk eten. De site allrecipes.nl heeft een aparte afdeling met 356 bonenrecepten. Zo kom ik uit op zwarte bonen met quinoa en komijn, afgemaakt met verse koriander. Ik heb nog nooit quinoa gegeten, omdat ik het zo modieus vind en ik ooit een stuk gelezen heb over het verbouwen van quinoa in Peru (ofzo). De boeren daar verdienen meer als ze de oogst exporteren naar westerse landen, waardoor de bewoners van het land zelf het niet meer kunnen kopen. Maar goed, daar zet ik me nu maar even overheen. Er staat ook nog ‘veganistisch’ bij het recept, waar niets mee mis is maar het klinkt nogal gelovig en humorloos. 

Ik zet het gerecht voor aan Bobby en Jongste Nichtje die mee-eet, en daarnaast een pannetje glanzende wortel en een mooie groene sla, dus ze komen niets tekort. Sterker nog: ze vinden het bijzonder en heerlijk. 

Pas na afloop vertel ik dat ze vandaag veganistisch hebben gegeten. Oef, zegt Jongste Nichtje, daar heb ik normaal toch wel moeite mee. Bobby zegt dat t zelfs zónder die glanzende wortelen nog een mooi lekker maaltje was geweest. 

Ik voel me met de dag gezonder worden. Ik ben ook nog naar Oud Zuilen heen en weer gewandeld en heb geouwehoerd met oude tuinierders van Volkstuinencomplex Ons Genoegen. Ik ben met Will en die is ook heel enthousiast over de tuintjes. Dat ze midden in een idyllisch landschap liggen op loopafstand van mijn huisje maakt het extra aantrekkelijk. De oude tuinierders zeggen dat er een wachttijd van anderhalf jaar is en dat ik me elke zaterdagochtend kan inschrijven.

Over twee weken als ik voor check weer naar de dokter mag zijn vast die hoge bloeddruk en die hoge cholesterol weer opgelost.

Geen opmerkingen: