dinsdag 10 januari 2023

Naar Weesp

Naar Weesp met de Limburgse vriendin. De Appeltaartconcerten die zich vooral in Utrecht en Amsterdam afspelen hebben een nieuwe locatie: de Van Houtenkerk in Weesp. We gaan met de trein. Vanaf het station is het tien minuten lopen, dus ik waag het er maar op. Weesp is geweldig mooi en leuk. In deze prachtige Jugendstil-kerk was ik al eens eerder bij een klankschalenconcert.

Het concert is heel mooi: vier strijkinstrumenten en een mezzo-sopraan. Ze spelen / zingen Schubert. Een nieuwe locatie en een nieuw publiek voor de heerlijke Appeltaart-concerten. 

Geen idee of u het weet, maar Weesp hoort sinds maart vorig bij de gemeente Amsterdam. Ik heb gehoord dat ze mochten kiezen: Gooise Meren of Amsterdam. Ik zou het logischer gevonden hebben als ze bij Gooise Meren waren gegaan, want óver het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar het is Amsterdam geworden.

Deze Van Houtenkerk - ook wel ‘chocoladekerkje’ genoemd - valt nu onder Stichting Stadsherstel die veel mooie Amsterdamse oude kerken beheert. De bibliotheek is nu van de Oba. Raar is dat. 

Ooit was in Weesp de Van Houten chocoladefabriek. Toen die begin 1900 werd afgebroken bouwden twee gezusters Van Houten er deze Jugendstil-kerk. Ik denk wel altijd: waar kwam hun rijkdom vandaan? Over wiens ruggen? 

Geen opmerkingen: