zaterdag 27 april 2024

Koningsdag

Koningsdag 2024 begint met selfies van enkele zussen voor hun tv: ons geboortedorp Emmen, dat inmiddels een stad heet, is het centrum van de koninklijke feestelijkheden. De zus uit MeckPom zit in een Duitse serre met andere in oranje gestoken Nederlanders te Duitsland, een zus zit met een oranje bloemhoed op in de camper in Italië naar de tv te kijken. Ik ga een uurtje naar de tuin en passeer het Oranjefeest in de laan achter ons. Ik ril altijd van het schoolplein vol troep, wat vrijmarkt is. Op Koningsdag voel ik me een zuurpruim.

Bobby en ik gaan wandelen op Landgoed Oostbroek, tussen De Bilt en Zeist, waar het hoofdkwartier van de organisatie Utrechts Landschap gevestigd is. Daar zijn wij al jaren lid van. Dit landgoed ligt direct aan de A28, reden waarom ik er nog nooit geweest ben. Maar ondanks het geruis van het verkeer blijkt het geweldig leuk en mooi en sprookjesachtig. De bomen zijn er mega-hoog, tot wel 40 meter. Er zijn heel veel vogels. Er is een moerasgebied. Er is een prachtige oude kloostertuin die door vrijwilligers wordt onderhouden. Er is ook een kleine horeca en winkeltje. Het grote huis is het hoofdkantoor van Utrechts Landschap. Het zou toch je werkplek zijn. De landgoederen ten oosten van Utrecht zouden de reden zijn dat Utrecht, Zeist en De Bilt nooit aan elkaar gegroeid zijn. 

Je hebt er uitzicht op De Utrechtse universiteitswijk voorheen de Uithof, dat tegenwoordig Utrecht Science Park heet, met ook zijn ziekenhuizen UMC en Máxima Kinderziekenhuis. Die wijk is zo in dat landschap gepleurd zonder enig respect voor dat landschap. Van de week las ik dat ze daar nu ook groen en parken gaan aanleggen.

Geen opmerkingen: