maandag 15 juni 2009

Ave Maria (2)

Deze 'Ave Maria' van Angela Gheorghui is het geworden. Moeders kreeg haar laatste eer in de kapel van RK Begraafplaats Buitenveldert. Tegenover de Rietveld Academie. In een Latijnse mis met een allervriendelijkste priester die niet gewend was Latijnse missen te brengen. Hij was gewijd in 1974, toen de Latijnse mis al tien jaar afgeschaft was. Er waren nog enkele gelovigen bij het afscheid, maar toch meer niet-gelovigen.

Ik stond een beetje aan de zijlijn, maar het was toch mooi. 'Ik tel alleen de zonnige uren' was het thema van deze Moeders' leven en daarom ook van haar uitvaart. Ja, waarom zou je alleen de laatste onbehaaglijke jaren van de ouderdom herinneren. Maar toch ook licht bevreemdend, omdat er de laatste jaren zoveel andere verhalen dan over zonnige uren hadden geklonken.

Een uiting van het hedendaagse volle leven was de uitvaart ook. Het moderne leven van seriële relaties kan uitvaarten met veel exen opleveren. Thema tijdens het natafelen: wie had de meeste exen van de broers en zusters? En dan waren ze er nog niet eens allemaal.

Geen opmerkingen: