maandag 8 juni 2009

Arbeidsvreugd

In een van de vele wegrestaurants die we dezer dagen aandeden hadden we een conversatie over arbeidsvreugd. In dat betreffende restaurant droegen de medewerksters witte plastic schorten over hun paarse uniform en hadden ze witte kartonnen driehoekjes op het hoofd. Allemaal hadden strakke bleke afgetrokken gezichtjes. Dus behandelden we de vraag: Is arbeidsvreugde mogelijk in een wegrestaurant? Ik dacht van wel, maar dan is wel de voorwaarde dat het management inziet dat het fiks moet investeren in de collegialiteit.

Er is een goed voorbeeld van bij de vuilnismannen van Amsterdam. Niet een beroep om een-twee-drie enorme trots aan te ontlenen. Maar de Dienst Reiniging Amsterdam is erin geslaagd om er een beroep met trots van te maken. De vuilnismannen hebben een sterke onderlinge band en samen zijn ze er trots op dat de stad schoon is dankzij hen. Dat is heel knap gedaan. Dat is bij mijn weten nog nooit in een wegrestaurant vertoond.

In de kranten van de afgelopen weken staan toevalligerwijze stukken over arbeidsvreugd. Er is een Leerstoel Arbeidsvreugd opgericht aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam - nou ja: het vak heet Organisatiepsychologie. De kersverse hoogleraar heet Arnold Bakker. Concurrerende bedrijven, zo is zijn stelligste overtuiging, kunnen alleen overleven in de Westerse wereld als ze bevlogen werknemers in dienst hebben. Juist bedrijven die zijn getroffen door de kredietcrisis moeten investeren in de bevlogenheid van hun werknemers, vindt hij. 'Mensen maken het verschil. Ik wil werknemers tot volle wasdom laten komen, optimaal laten functioneren. Hun enthousiasme slaat over op collega’s. Zo kun je samen tot een goede prestatie komen. Bevlogen werknemers zijn fysiek en mentaal gezonder en presteren beter.' In Trouw noemt hij ook het voorbeeld van de vuilnismannen met arbeidsvreugd. Die man moet in Amsterdam wonen. Strelend dat ik op een achternamiddag bedenk waar zo'n hoogleraar een Oratie over houdt.

Het lijkt me een hele uitdaging om medewerk(st)ers van wegrestaurants arbeidsvreugd te bieden. En een beetje levensvreugde. En nu weer aan het werk. Zorgen voor arbeidsvreugd in mijn eigen leven. Er zijn 1100 mailtjes. Plus 5300 spams. Tezamen maakt dat ruim 6400 mailtjes. In Wat Voor Wereld Leven Wij?

Filmpje 130 jaar Reiniging Amsterdam

Geen opmerkingen: