donderdag 11 juni 2009

Back home

Dit boek kreeg ik op mijn verjaardag van Zus 3. Heb ik fijn van genoten op vakantie. Korte verhalen over katten, deels door goede, deels door matige schrijvers. Schrijvers werken vaak thuis en hebben vaak katten. Het huisdier is een geliefd onderwerp, hebben we de afgelopen Boekenweek met het dier als thema veel over kunnen horen en lezen.

Graag heb ik het even over de foto op het omslag. Ik keek er eerst met enige afweer naar, maar kon dat gevoel niet plaatsen: wat is er toch mee? Wat maakt 'm zo ongemakkelijk? Waarom hebben ze deze foto gekozen? Er zijn toch zoveel mooiere kattenfoto's?

Maar ineens wist ik het. Deze kat/kater? is gefotografeerd alsof zij/hij als een geliefde naast je in bed ligt. Die ogen! Heel vanzelfsprekend aanwezig, totaal, zonder enige terughoudendheid, alle aandacht opeisend. Daar gaan die verhalen ook allemaal over, over katten die het gezag in huis overnemen. Hoe dienstbaar je als 'baasje' bent aan je kat. Als er iemand de baas in huis is dan is het de kat.

Mijn vaste lezertjes begrijpen het al: dit leidt onmiskenbaar naar Vespa. Na drie weken scheiding zijn Vespa en ik weer tezamen. Helemaal. En ze is nu zo aanwezig en opdringerig! Vooral in bed! Lag ze tot voor kort nog op het voeteneind of op mijn haar, sinds ze terug is werpt ze zich voortdurend tegen me aan, tikt ze me aan op mijn armen of in mijn gezicht met haar zachte voetzooltjes en - als ik niet naar wens reageer - zachtjes maar aanhoudend met haar scherpe nagels. Vespa wenst geaaid te worden. En wel nú! Met zo'n dier is er geen ruimte meer voor een geliefde!

Geen opmerkingen: