zondag 28 juni 2009

Mist op de Waterweg

Als we Amsterdam om een uur of vijf verlaten is het nog 34 graden en niet te harden van de hitte. Een paar uur later eten we in visrestaurant De Zeemeeuw in de haven van Stellendam in een mysterieuze mist. Het restaurant is niet alleen niet vanwege de mist niet te vinden, er zijn ook geen borden, uithangborden, logo's of wat dan ook. 't Is dat er meer dan tien personenauto's staan daar op zaterdagavond in the middle of nowhere. Wat je noemt weer een Geheimtip. Restaurant De Zeemeeuw bevindt zich op de bovenverdieping van de visafslag. Het zit vol.

Stellendam ligt op het eiland Goeree Overflakkee. Dat is geen Zeeland, maar Zuid-Holland. Stellendam is nog de grootste en enige serieuze vissershaven van Nederland, weet Bobby te vertellen. Aan de voet van de Haringvliet-dam. We zijn daar omdat Bobby's pa het behalen van het Rijbewijs met ons wil vieren en mede door Slovenië was het er nog niet van gekomen. Pa en ma vinden het geweldig om bij hun zoon in de auto te zitten. 'Het is bijzonder maar voelt eigenlijk ook heel gewoon.'

De terugweg van Stellendam naar Maassluis geschiedt in duistere mist over Voorne-Putten, het doolhof van de Europoort en tenslotte de veerpont over de Nieuwe Waterweg van Rozenburg naar Maassluis. Er rijdt een jonge vrouw de pont op: 'Is dit de route naar Den Haag? Onze TomTom stuurt ons de pont op! Maar de heenweg zijn we heel anders gereden. Hoeveel kost een pont?' 'U kunt ook via de Benelux-tunnel', zegt de kapitein van de pont. Maar de vrouw heeft geen kaart bij zich en kan de Benelux-tunnel niet vinden.

Het lijkt ineens wel diep herfst met die mist en duisternis. Van al die gradaties in weersomstandigheden maakt men in de Amsterdamse binnenstad toch ongeveer niets mee. De pont maakt zich los van de kant, maar moet een hele tijd inhouden. We zien niet waarom. Tot er na verloop van tijd een grote zwarte schim van een tanker opdoemt. Helaas is er geen foto te vinden van een zeewaardig schip in mist en duisternis op de Waterweg.

VVV Zuid-Hollandse Eilanden

Geen opmerkingen: