woensdag 27 mei 2015

Plug and play

In deze kooi van Faraday haalt de Wifi het niet tot de tweede verdieping, maar - zeggen ze - dat kun je oplossen met een wifi-versterker, ofwel een repeater. Omdat we een Fritz!-modem hebben bestel ik een Fritz!-repeater en dat doe ik via de Fritz!Shop, waar xs4all-klanten korting krijgen. Plug & play, beloven ze.

Het pakje komt om 19 uur met de postbode, die hier vrijwel dagelijks aanbelt om ons pakjes voor de buren aan te bieden. Plug & play, belooft de site, ofwel: een kind kan de was doen. Eerst denk ik nog even het installeren aan Bobby over te laten, als hij thuis komt, maar dan bedenk ik dat de wifi echt wel míjn ding is. Misschien ís het inderdaad wel kinderlijk eenvoudig.  

Ik volg de gebruiksaanwijzing precies. Je steekt de repeater in het stopcontact in de buurt van computer en modem (in de meterkast) en dan moeten de apparaten elkaar vinden. Maar modem en repeater vinden elkaar niet. Ik probeer het nog eens, en nog eens. En dan ineens brandt het WLAN-lampje op het modem niet meer en heb ik helemaal geen wifi meer. Wlan? wat is eigenlijk Wlan? Handen in het haar. Ik heb géén idee. Grr. Wat een leven leiden wij, met al die automatisering. Hoeveel tijd ben je daar wel niet aan kwijt?!?

Ik bel Xs4all.nl, waar je ook weer twee minuten door een welkomstmenu heen moet, rugnummers intoetsen en een kwartier in de wacht, maar dan komt hopelijk de verlossing. Ondertussen komt Bobby thuis. Hij heeft zin in kletsen. Ssst, zeg ik, ik sta in de wacht.

Dan krijg ik een ontzettend vriendelijk jongmens aan de lijn dat mij voortdurend prijst voor alles wat ik vraag en beschrijf en doe. Súper! roept hij steeds aanmoedigend. Ik raak er helemaal vrolijk van. Wat hebt u een leuke baan, zeg ik. Mensen helpen vind ik súper, zegt hij. We zijn er na drie minuten uit. Alles werkt. U moet het een beetje uitproberen, zegt hij, bij welk stopcontact in huis het het beste werkt. Maar het lijkt erop dat ik boven wifi heb. Ik straal helemaal, vooral omdat ik het zelf heb opgelost.  

Geen opmerkingen: