woensdag 20 mei 2015

Zout der aarde

Een afwasmachine, hoe moeilijk kan dat zijn? Wij hebben allemaal nieuwe apparaten in de nieuwe keuken die we allemaal niet gebruiken, onder meer vanwege dat er geen tijd is de gebruiksaanwijzingen te lezen. En niets spreekt voor zich, alles gaat elektronisch met piepjes.

Op een dag zette ik de afwasmachine gewoon maar eens aan, met ecologische afwastabletten, en hij deed het. Wonder. Ik twijfel er nog wel over, want hoeveel maak je nou helemaal vuil met zijn tweeën, maar een afwasmachine kopen en niet gebruiken is ook weer zo wat.

Op een dag vorige week leek het me handig alle gebruiksaanwijzingen in een ordner 'Gebruiksaanwijzingen' te ordnen, want dat zijn typisch dingen die je kwijt raakt en zo nodig kunt hebben. Bij het ordnen bladerde ik - toch niet helemaal gerust - de gebruiksaanwijzing van de afwasmachine door, waarin ik las dat je onder géén beding mocht beginnen met vaatwassen zonder 1 liter water en 1,5 kilo zout toegevoegd te hebben. Bobby, die overal verstand van heeft en altijd behulpzaam is, heeft nul verstand van afwasmachines en dat wil hij graag zo houden. 

Vandaag maak ik lunch voor 6 mannen, de verhuizers, Bobby's beste vrinden, en als ik ga afwassen roepen ze: waarom gebruik je je afwasmachine niet? Omdat ik heel slecht ben in gebruiksaanwijzingen, zeg ik. Meestal doe ik alles fout. Dat is geen gekoketteer, dat is een feit. 

Twee vrinden kijken met mij mee, maar ze vinden het een beetje stom. Maar net als ik een zak Jozo-zout in de machine begin te storten roepen ze: je hebt er toch geen Jozo-zout in gegooid? Er moeten speciaal afwasmachine-zoutkorrels in! Dat staat nergens, verdedig ik me, er staat dat er zout in moet. Zij hebben nog nooit gehoord van iemand die nog nooit een afwasmachine heeft gehad, maar geven toe dat de instructie onduidelijk is voor een beginner.

Zij hebben een lichtje dat gaat branden bij onvoldoende zout in de machine, maar bij mijn machine heb ik dat nog niet ontdekt.

Geen opmerkingen: