zondag 31 mei 2015

Trompettiste

Vriend J. heeft een voor RadioDoc een radiodocumentaire gemaakt van de Nederlandse trompettiste Maite Hontelé (1980) die in Colombia woont en daar een hele grote ster is. Ze maakt de komende weken met haar band een tour langs vele theaters en muziekzalen van Nederland. Hij was tien dagen in Colombia om haar te volgen en dit is een compilatie.

Het is een heel,impressionistische uitzending. We horen de stad Bogota, we horen optredens,  een studio, leerlingen, taxichauffeurs, de ambassadeurs, fans, muziek, korte dialogen. Wat een fenomeen: meisje leert trompet spelen bij de fanfare te Haaften, en groeit uit tot een wereldster. Het laatste concert dat zij bij deze tour door Nederland geeft is in Haaften, deels met de fanfare van haar jeugd.

De radiodocumentaire is niet een genre waar ik erg vertrouwd mee ben. Mijn meeste informatie pik ik op door lezen en plaatjes, via tv of internet of film. Radio luistern doe ik wel, maar heel gericht: ik luister naar Radio 1, Radio 4 en Radio M. Meestal in de auto, van A naar B. Bij andere genres dan nieuws of muziek, experimentelere vormen van radio, heb ik de neiging weg te zakken en de draad kwijt te raken. Ik voel me er een beetje schuldig over. Ik wilde echt luisteren. Het is me al eerder gebeurd als ik naar zo'n uitzending van luisterde. Het vergt blijkbaar oefening je aandacht bij alleen geluid te houden. Of is het te experimeneel met zoveel lagen geluid en moet voor radio de informatieve lijn constanter in het verhaal?

Geen opmerkingen: