vrijdag 14 september 2018

Grünes Örtchen

Ik verblijf ineens in een apartementje op het platteland van Sleeswijk Holstein, noord-Duitland, vlak onder een havenstadje Husum. Karen heeft me uitgenodigd voor een bezoek aan het Emil Nolde Museum in het dorpje  Seebüll, dat tegen de Deense grens ligt. Vooral de aquarellen van Emil Nolde vinden we allebei mooi. Om het museum schijnt een prachtige tuin te liggen. Daar gaan we morgen naar toe.

Het is vanuit Utrecht wel zo’n zes uur rijden naar Husum, en met het oog op de te verwachten files bij Bremen hebben we besloten er een driedaags uitje van te maken. Husum is nog 60 km onder Seebüll, het is pittoresk en oud en leuk toeristisch met een keur aan restaurantjes. Ooit van gehoord? Ik niet. Tot halverwege de 19e eeuw was deze Duitse deelstaat Deens. En de regio waar wij zitten is Fries. Er hoort bij Husum een Duitse 19e eeuwse schrijver Theodor Storm.

Verder vind je niet veel over Husum op internet, behalve dan dat er hier tegen het einde van WO II een paar maanden een concentratiekamp heeft gelegen, een ‘buitenkamp’ behorend bij kamp Neuengamme, waar veel politieke gevangen terecht kwamen en onder barre omstandigheden en wreedheden keihard moesten werken. En de dood vonden. Veel Nederlanders ook. Hier bij Husum in 1944 moesten ze een verdedigingswal aanleggen. Nu is het hier dus schattig. Op foto’s zie ik zar bij eb deze haven helemaal droog valt. Waddenzee.

Te Husum koop ik een nieuwe lederen portemonnee. Mijn huidige heb ik al meer dan dertig jaar en die is helemaal versleten. De nieuwe is oranje, bij mijn oranje rugzakje dat ik afgelopen maart in Middelburg kocht. Dan kan ik altijd denken: deze portemonnee kocht ik in Husum.

Geen opmerkingen: