donderdag 20 september 2018

Mystieke Vrouwen

Ineens bevind ik mij op het Hoofdkantoor van de NS. 14e verdieping. Een afspraak met een meneer die in Utrecht het Festival Mystieke Vrouwen organiseert. In november. Dat organiseren is niet zijn baan, zijn baan is bij de NS. Raar gevoel, dat ik tot voor kort in functie regelmatig in zulke panden kwam, zelfs zelf ooit in zo’n kantoor gewerkt heb, ook zo’n grote eigen kamer, en dat ik daar nu helemaal buiten sta. Al die kantoormensen in kantoorpanden met hun pasjes, hun opgewektheid en hun haast. Ik had een mailtje gestuurd of ik over zijn Festival zou bloggen, in ruil wellicht voor iets. Zoals ik dat eerder voor de Oude Muziek deed. Dat vindt hij geweldig. En zijn Bestuur ook. 

Dus bestudeer ik nu het programma en lees ik over twee Utrechtse 15e-eeuwse stadskluizenaressen Suster Bertken en Alyt Ponciaens. De eerste zat in een kluis in de Buurkerk (waar nu het Museum Speelklok is), de tweede in de Jacobskerk. Suster Bertken noemt hij de Ombudsvrouw avant la Lettre. 

De achtergrond van dit alles. Hij is actief in een van de kerken in de Utrechtse binnenstad, vertelt hij, en beiaardier en organist. De gemeente Utrecht wil de oude kerken in de binnenstad graag openhouden en niet afbreken, of er appartementen in laten bouwen, maar wil ook dat er meer gebeurt. Zoals de maandelijkse lichtjesavonden op zaterdagavonden in de Domkerk. Dus verzinnen mensen uit die kerken met zijn allen van alles, zoals nu weer dit Festival Mystieke Vrouwen. Als ze zo’n idee lanceren gaat de gemeente helpen en komen er allemaal initiatieven op hen af. Het is je reinste Zwaan Kleef Aan. Nu dan weer ik. Hij vindt het geweldig. 

Over die kerken. In de Middeleeuwen waren kerken niet zo verstild als nu met enkele een eredienst op de zondagochtend. Toen liepen er allemaal kippen en varkens rond, zegt hij. Nu mogen ze ook wel weer wat levendiger worden. Doen jullie dan ook weer kippen in de kerk, vraag ik een beetje flauw. 

De mensen zijn op zoek naar verstilling, zegt de meneer. Het is overal zo druk. En met hun prachtige kerkgebouwen en het actieve muziekleven in de stad kunnen ze dat bieden. 

Geen opmerkingen: