dinsdag 4 september 2018

Marco

Bij het afkicken van de 10 dagen Festival Oude Muziek mét logé en blog is er nu even een immens groot zwart gat. Behalve boek lezen doe ik ook weer documentaires.  

Onder andere een documentaire uit 2014 over de bariton Marco Bakker. Na het ‘ongeluk’ in 1997 op het parkeerdek van Amsterdam Arena, waarbij door zijn toedoen een vrouw om het leven kwam, is zijn zangcarrière helemaal in het slop geraakt. Hij kreeg sindsdien haast geen werk meer. Zijn vrouw Willeke van Ammelrooy en hij wonen nu in een eenvoudige tussenwoning in Beverwijk, de plaats waar Marco geboren is. 

De documentaire is gemaakt door Denise Janzée, de dochter van Willeke van Ammelrooy. We zien ze in hun huis scharrelen, met het hondje, boodschappen doen, verjaardagstaart eten, af en toe een optreden.  En we zien oude filmpjes over Marco’s glorieuze jaren als zanger en als autocoureur. Die beelden zijn ontzettend camp. Over het ongeluk gaat het in de documentaire niet veel, want bij zijn veroordeling (hij pleitte zelf onschuldig, er zou een probleem met zijn cruise control zijn geweest, masr de rechter oordeelde hem schuldig en hij kreeg uiteindelijk 240 uur taakstraf) is afgesproken met de nabestaanden van het slachtoffer dat hij er niet meer over praat in het openbaar. 

Het is fascinerend om te zien. Marco en Willeke zijn inmiddels 75. De glans is er wel een beetje van af. Marco op zijn brommer langs de zeeweg naar het strand. Willeke bij het treurige winkelcentrum. Zij is erg onhandig met mobiele telefoons. En toch: de liefde is er nog. 

Denise Janzée filmt veel over haar persoonlijke leven. Een mooi interview met haar: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/-marco-was-absoluut-niet-cool-~b071c0c9/

Geen opmerkingen: