vrijdag 21 september 2018

Stormruiter

Hani501 is jarig en heeft Dia en mij uitgenodigd voor de voorstelling ‘De Stormruiter’ in Leeuwarden. U heeft er vast over gelezen. Een heel grote ambitieuze fabuleuze theaterproductie met wel honderd Friese paarden in het WTC in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Ze vroeg het toen ik er in Utrecht nog niets over gehoord en gelezen had. Natuurlijk zei ik ja, maar ik had geen idee naar wat voor fantastisch evenement ik zou gaan.

Het grappige is dat het stuk gebaseerd is op een novelle van de Duitse 19e eeuwse schrijver Theodor Storm, uit het stadje Husum waar ik vorige week was, en dat het boek ging over de inpoldering van het waddenlandschap dáár. De inpoldering van eeuwen her had daar een een heel andere structuur dan bij ons. 

De drie uur durende voorstelling is fantastisch! Verrassend. Perfect. De entourage. Het decor. De lichtbeelden. De muziek. De zang. De paarden. De ganzen. Ik versta er weinig van, maar dat mag de pret niet drukken. We glunderen de hele tijd maar door.

Dat het zo grootschalig is - ik geloof dat er 4500 mensen in kunnen - soort geen moment. Iedereen gloeit van plezier en trots en kan alleen maar stamelen hoe mooi het was.

Geen opmerkingen: