zaterdag 8 september 2018

Pelgrimstocht


Gelezen: De dinsdagvrouwen van Monika Peetz. Ik ga naar de bibliotheek om de Grote Letter-boeken van Schoonmama terug te brengen en alle boeken over het 5:2 Vastendieet. En heb nu zin in een lekker leesboek. De bibliotheek is verbouwd. Niet zo spectaculair als andere bibliotheken, maar het is er toch leuker geworden. Je vindt sneller een paar boeken van je smaak. Volgens mij hebben zeen grote vaste collectie meer maar wisselen ze tussen de filialen. Als je een boek reserveert is het er ook altijd snel. Als ik over een boek hoor of lees kijk ik altijd of ik het reserveren kan.

Nu stuit ik dus op dit Dinsdagvrouwen. Zus4 heeft me er ooit enthousiast over verteld, in Duitsland was het een paar jaar geleden een grote hit. Het inspireerde haar geloof ik zelfs tot pilgern met mensen uit de buurt. Pilgern is daat wat wij hier wandelen noemen.

Het verhaal: vijf  Keulse vriendinnen die elkaar kennen van een cursus Franse zijn elkaar ná de cursus jarenlang blijven ontmoeten tijdens maandelijkse etentjes op dinsdag. En eens per jaar een weekendje weg. Nu is de echtgenoot van een van de vijf na een ziekbed overleden en die wil zij zijn pelgrimstocht naar Lourdes afmaken. De vier vriendinnen gaan mee en de tiendaagse tocht zet veel op zijn kop.

Het is een heerlijke ‘vrouwenroman’ met veel vrouwengedoe. Over de liefde en de gezinnen en de carrière natuurlijk. Het boek is verfilmd, vertelt Zus4, ze heeft er met haar fietsclub naar gekeken, ze hebben zich doodgelachen en ze hebben hun groepsapp nu de Dinsdagvrouwen genoemd. Ik vind het een onderhoudend boek maar niet meteen hilarisch met al dat liefdesleed en onderlinge spanningen. Maar misschien is het wel met meer spot verfilmd.

Eindelijk zijn Bobby en ik een weekendje samen thuis zonder werk, zonder logé en zonder afspraken. Hij zegt zomaar: ‘Jij hebt zoveel gekookt en gedaan de afgelopen weken, zal ik dit weekend boodschappen doen en koken?’ Wat een cadeau. Ik ga lezen in onze ‘bibliotheek’ met een klassieke cd op: een fluitconcert van Bach. De mooie fauteuils  die we alweer een jaar geleden voor de bibliotheek aanschaften zijn uitermate geschikt voor actief lezen. Het voelt allemaal heel fijn harmonieus ouderwets. Dit.

Geen opmerkingen: