zondag 10 april 2022

Vergeetachtigheid

Iemand in mijn omgeving, een manspersoon van ongeveer 59 jaar en nog volop in het werkende leven, kreeg ineens veel last van vergeetachtigheid. Onder anderen kon hij niet goed Exell-sheets meer lezen. Omdat zijn vorig jaar  overleden moeder aan ernstige dementie had geleden ging hij de medische molen in met hersenonderzoeken. Uiteindelijk konden de dokters niets vinden dat op een medisch probleem leek, ze concludeerden overbelasting. Nu moet hij minder werken, meer ontspannen en vriendelijker voor zijzelf zijn. Hij heeft nu een coach en het advies De geheugenfabriek van de psycholoog Douwe Draaisma te gaan lezen. Ik heb het bij de bieb geleend. Het gaat over de ouderdom, herinneringen, memoires, reminiscenties, etcetera. De ‘ouderdom’ is bij veel mensen de langste periode van hun leven: als je denk dat die bij een jaar of zestig begint. Zestigets en zeventigers zijn tegenwoordig vaak een vitale groep die veel reizen, fietsen, cultuur genieten. Een marktsegment.

Omdat ik zelf ook nogal kan lijden aan vergeetachtigheid - en met mij velen van mijn vriendinnen en vrienden - heb ik het boek bij de bibliotheek gereserveerd. Voortdurend dingen kwijt zijn (vooral sleutels en telefoon), dingen die je je voorneemt vergeten, namen kwijt zijn en niet op woorden kunnen komen. 

Het is volgens Draaisma niet een voorportaal van dementie, het is gewoon vergeetachtigheid. Jongeren rapporteren het probleem ook. Vitaminepreparaten en voedingssupplementen helpen niet, evenmin geheugentrainingen. Dat is een markt die is ontstaan waar veel te verdienen valt. Wel geruststellend dit boek. It is what it is.

Geen opmerkingen: