woensdag 2 juni 2010

Shenpa

Naar boekhandel Himalaya in de Warmoesstraat om een mooi wijs boek uit te zoeken voor een verjaardag. De Amerikaanse boeddhiste Pema Chödrön (ze geeft les aan de Gampo Abdij in Nova Scotia) schrijft erg mooi en wijs. Een jaar ofzo geleden kocht ik een mooi Engelstalig miniboekje van haar in Parijs, The Pocket Pema Chödrön, toen ik me ergens enorm over opwond en het niet uit mijn systeem kreeg. Ik heb het toen in een parkje zitten lezen en het hielp de opwinding te relativeren.

Eigenlijk wil ik dat boekje kopen, maar dat kan ik niet vinden. In Nederland zijn momenteel twee boeken van haar vertaald. Als je wereld instort en dit Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten. Ik snap niet dat ze bij die uitgeverij niet snappen dat die titels helemaal mis gekozen zijn. Voor jezelf zo'n boek kopen is al erg, maar het op een verjaardagsvisite aan iemand geven?

Ik besluit op het nippertje tot wat anders. Iets literairs. Ook prachtig. Maar deze heb ik beloofd na te zenden. Eerst zelf gelezen natuurlijk. De flaptekst: 'Wanneer het leven tegenzit, zijn we geneigd onze frustratie af te reageren op onszelf of anderen. We lijden en blokkeren. Niet nodig, zegt Chödrön. Zij maakt helder wat we doen bij onverwachte, kleine teleurstellingen, moeilijkheden of pijn. Iemand heeft bijvoorbeeld kritiek op je werk, op hoe je eruitziet, of op je kind. Je reactie: iets in jou krimpt ineen, sluit zich. Boeddhisten noemen dit verschijnsel 'shenpa'. Om de pijn te verzachten worden we boos, of we grijpen naar sigaretten en/of alcohol. Dat lucht misschien even op, maar het lost het lijden niet op. Chödrön legt uit hoe op dat gevoel van 'shenpa' te reageren. Stop even, open je hart en ga op zoek naar moed en compassie om door te gaan. Het zal een bevrijdende werking hebben.

Eigenlijk is het net zoiets als diep ademhalen en tot tien tellen. Maar dit is mooier en dieper. Het heeft wel iets om vast te stellen: O, daar word ik me daar weer een shenpa gewaar! En nu mag het boek op de post.

Geen opmerkingen: