maandag 7 juni 2010

Tien voorlichters voor elke journalist

Het aantal persvoorlichters, pr-functionarissen en communicatie-adviseurs, zo lees ik in nrc next, is veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Anno 2010 zijn minstens 150.000 voorlichters, pr-medewerkers en andere communicatiespecialisten actief, tegenover 15.000 journalisten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De verhouding in zes jaar tijd veranderd van één op vier in één op tien.

Behalve met het verstrekken van informatie en het op de nieuwsagenda krijgen van eigen onderwerpen houden persvoorlichters zich bezig met de beeldvorming in de media van hun bedrijf, instelling of ministerie. De communicatiebranche kent vele functies; van nieuwe mediaspecialist tot medewerker protocol (organisator van bezoeken van delegaties).

Vorige week in mijn interview met Henk, leider van de propagandamachine van ons vak, zei ik tegen hem dat ik af en toe gewoon geen zin had om aandacht aan hun activiteiten te geven, omdat het allemaal zo perfect voorgekookt was, dat er geen lol mee aan was om ook mee aan de leiband van zijn machine mee te lopen. Henk moest daar hard in lachen en vond dat een van de beste complimenten die hij ooit gehad had.

Geen opmerkingen: