maandag 21 juni 2010

Turfschippers

Laatst las ik toch het boek van Suzanne Jansen Het pauperparadijs over Veenhuizen. Het thema laat me niet los. Temeer daar ik zelf te Veenhuizen was in april 2008.

Ik heb er hele discussies over met een Geschwister die het ook cadeau heeft gehad. Blijkbaar kiezen mensen het boek voor ons uit als cadeau omdat we uit Drente komen. Wat we allebei een beetje raar vinden is dat Suzanne Jansen het verhaal in zekere zin zo particulier heeft gemaakt dat ze denkt dat zij de enige is die een move naar boven heeft gemaakt in sociale klasse. Maar hebben we dat niet allemaal?

In de genaealogie van Zus1 kom een voorouder tegen die ook in Veenhuizen terecht is gekomen en gestorven. Jan heet hij, de zoon van Dirk. Dirk was geboren in 1792 te Zwammerdam/Reeuwijk en van beroep 'veenman'. Dirk overleed te Reeuwijk in 1862. Jan werd in 1831 geboren te Sluipwijk, hij was een kind uit Dirks tweede huwelijk. Jan was van beroep turfschipper, turfverkoper. Jan trouwde in 1862, 31 jaar was hij toen. Het was het jaar dat zijn vader overleed. Jan overleed in 1907 in Veenhuizen (gem. Norg). Wat zou er in de tussentijd gebeurd zijn? Hij was turfschipper van beroep. Maar daar is blijkbaar wat misgegaan, dat hij in Veenhuizen verzeilde.

Geen opmerkingen: