dinsdag 1 juni 2010

Reality

Ben naar een seminar, getiteld Reality Check. Wie een béétje in de digitale wereld verkeert praat Engels. Het gaat over e-readers, e-books, en over believers en non-believers. In het zaaltje zitten vooral believers. Nu heb ik de laatste weken vrij veel met non-believers verkeerd, mijn e-reader vertoont voortdurend haperingen, en ik hoor maar van weinig mensen dat ze hun reader gebruiken. Dus ik wil graag weten: waar gáát het eigenlijk allemaal over? Inderdaad, een reality check. Getallen!

De getallen worden juichend gepresenteerd. In het eerste kwartaal van 2010 zijn er 23 duizend e-readers verkocht en ca 95.000 e-books. Per reader worden er gemiddeld vier downloads verkocht, waarvan de meeste in een bundel. Als een koopje.

Wat opmerkelijk is: waar de één in de getallen het bewijs ziet dat het nog maar een paar keer ademhalen is voor het e-book standaard is en het papieren boek dood, zijn ze voor de ander het bewijs dat je net zo goed met dat e-book kan stoppen.

Want, zo hoor ik, naast die100 duizend downloads zijn er in diezelfde periode 14,5 miljoen fysieke boeken verkocht. Men verwacht aan het eind van dit jaar 200 duizend downloads - tegen 77 miljoen fysieke boeken. De prangende vraag is: Is het additioneel of is het verdringing? Niemand kan het verlossende antwoord geven. Van Komt een vrouw bij de dokter (1 miljoen papieren boeken verkocht) zijn er tot nu toe slechts 500 digitale exemplaren verkocht. Deze uitgever overweegt maar weer met dat e-book te stoppen. Dat is geen fijne boodschap voor de believers.

Geen opmerkingen: