Ik heb hele discussies over het fenomeen Hemelvaartsdag, is het werkdag of niet? Ik dacht het niet, beschouw het als een christelijke feestdag waarop iedereen vrij is, en alleen sommige winkels open zijn. Het is een dag om een lange wandeling te maken. Dauwtrappen is misschien wat erg vroeg, maar toch wel de-paden-op-de-lanen-in.
Bij de bedrijven waar ik de afgelopen decennia gewerkt heb is het zelfs gebruikelijk de medewerkers op de vrijdag na Hemelvaartsdag verplicht een vakantiedag op te laten nemen. Dat vind ik gewoon. Maar anderen minder. Misschien is het wel níet gewoon.
Google moet uitkomst bieden. 'Nederland kent vier soorten feestdagen: 'Nationale', 'Algemeen Erkende', 'Christelijke' en 'Regionale'. Of iemand vrij heeft op deze dagen wordt niet bepaald door de overheid, al hebben wel alle ambtenaren vrij. Of je recht hebt op vrij hangt af van je CAO.' De Nationale Feestdagen zijn: Koninginnedag en Bevrijdingsdag. De Algemeen Erkende Feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, 1e en 2e Paasdag, 1e en 2e Pinksterdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Kerstdag. De overige Christelijke Feestdag is Goede Vrijdag (niet vrij) en de Overige Feestdag is Carnaval. Welke de Regionale Feestdagen zijn vermeldt het artikel niet.
In onze CAO staat in Artikel 12 ('Feestdagen'): a. Onder feestdagen worden in deze collectieve arbeidsovereenkomst verstaan: Nieuwjaarsdag, de beide Paasdagen, Hemelvaartsdag, de beide Pinksterdagen, de beide Kerstdagen en Koninginnedag, alsmede nationale feestdagen die door de overheid worden vastgesteld. b. 5 mei wordt een maal per 5 jaar aangemerkt als een feestdag in de zin van deze CAO. c. Op feestdagen wordt als regel niet gewerkt. Voor zover deze feestdagen vallen op werkdagen waarop door de betrokken journalisten zou moeten zijn gewerkt, wordt over deze dagen het salaris doorbetaald.
En Wikipedia meldt verder over Hemelvaart: 'In veel plaatsen worden jaarlijks terugkerende evenementen georganiseerd, zoals het Breda Jazz Festival, Dauwpop in Hellendoorn, Het Nederlands Jongleerfestival en verschillende boekenmarkten, jaarmarkten en braderieën. Ook is deze dag door de ANWB tot Nationale Stoomtreindag omgedoopt. Eind 20ste eeuw kreeg deze dag steeds meer een commercieel karakter. Ambtenaren hebben een verplichte vrije dag.'