dinsdag 31 maart 2009

Lentekriebels (1)

Het is nog maar net zomertijd en nog een heel klein beetje lente, en morgen schuiven er al weer wolken voor de zon, maar toch is het ineens de hoogste tijd voor roze cyclaampjes. Ik ben in de buurt van de Bloemenmarkt en zie daar een bak met negen kleine cyclaampjes voor 7,50 euro. Ja! Doet u er maar twéé!

Ik geef toe, ze zijn op de foto haast niet te zien, het zijn dan ook mini-cyclaampjes, maar ze zijn geweldig! En zo weten mijn lieve lezertjes in een klap hoe schoon ik woon. Het onderste raam is de woonkamer, het tweede raam de douche en helemaal boven slaap ik. De ramen zijn net vóór Parijs gelapt. Toen scheen de zon ook. Lentekriebels.

Mini-cyclaampjes. Enige jaren geleden had ik een korte vakantie te Korfoe, waar nogal veel olijfbomen staan. Niet een béétje veel, maar écht veel. En onder die olijfbomen waar zulk schitterend licht onderdoor kwam schijnen, net buiten de zwarte netten om, bloeiden zomaar vanzelf minicyclaampjes. Tot dan toe vond ik cyclaampjes tuttig, sindsdien word ik er alleszins vrolijk en opgewekt van. Het zijn ineens wilde bloemetjes. Griekenland!

De keuze voor lentebloempjes in de bakken voór is elk jaar weer een kwestie. Vorig jaar had ik narcissen, het jaar daarvoor tulpen. Maar op enig moment, in mei, als mijn bolgewassen nog geenszins uitgebloeid zijn, begint men ineens petunia's te verkopen. Ik ben erg op de petunia's, want die bloeien van mei tot september. Weelderig. Maar ik ga ook altijd in mei op vakantie. En die petunia moet elke dag flink water. Dus dat wordt niets. En als ik dan in juni terugkom is er nergens meer een petunia te koop. Elk jaar probeer ik het weer. En elk jaar is het het zelfde liedje.

RoRo7 werkt aan onze Tuinboekenspecial. Vinnie wil een boek over tuinieren op snikhete balkons op het zuiden. Anneke een boek over balkons op het noordoosten. Bien hoeft geen boek, die heeft een vader met veel verstand van tuinen. Ik zoek een zeer specialistische titel: bakken op het noorden en vakantie in mei. Wie o wie?

M'n achterbalkon (op het zuidwesten) heeft inmiddels helleboris, narcisjes, blauwe druifjes en hyacinten. Eigenlijk elke dag wat AH in de aanbieding heeft. En dat is tot nu toe nog niet veel.

Geen opmerkingen: