zondag 29 maart 2009

53 lammetjes

53 lammetjes zijn er nu in de schaapskooi van landgoed Heidestein. Vanochtend zijn er in de Schaapskooi nog eens twee lammetjes geboren. Ze staan daar enorm schattig te staan onder moeders rokken die gulzig hooi staan te schrokken aan de ruif. De 53 lammetjes kermen dat het een oordeel is.

Dit Heidestein is een heel mooi heidegebied onder Zeist. Nooit van gehoord, nooit geweest. Als ik behoefte heb aan een heide dan ga ik meestal bij Hilversum-Noord, maar daar loop je zo vlak onder de A1 langs. Dat raast daar nogal. Dit is relatief leeg en stil, zelfs op zondagmiddag.

Er liggen daar een aantal mij geheel onbekende landgoedjes: Heidestein, Bornia en Noordhout met naald- en gemengde bossen met heidevelden, stuifzanden en akkerlanden. Heidestein werd in 1906 gesticht. Om de heide te behouden zijn Drentse heideschapen ingezet. Door hun begrazing wordt het dichtgroeien van de heide met bomen en struiken voorkomen. Op Heidestein bevinden zich behalve de heide ook nog andere herinneringen aan het verleden zoals het historische theehuis, de duistere wandeltunnels en de vijver met zijn mysterieuze groene waterkleur.

Omdat we geen kaart van het gebied hebben lopen we de rode wandeling. Zie kaartje. Maar op een gegeven moment zijn er rode paaltjes verdwenen. Wie doet zou zoiets? Wie rukt er rode paaltjes uit een bos? We kunnen dezelfde weg terug, maar dat is natuurlijk niet leuk. Dus gaan we verder op het gevoel. Maar het richtingsgevoel heeft tot dan toe uit gestaan, want we deden immers een paaltjeswandeling. Dat is wel raar: verdwalen in Midden-Nederland.

Geen opmerkingen: