vrijdag 6 maart 2009

Kuh 209

Zuslief uit Mecklenburg Vorpommern mailt: 'Hallo meelevende familie en vrienden, een opstekertje midden in de melkprijzencrisis: gister vierden we de tweede 100.000 kg koe, deze keer een koe zonder naam, maar even goed bekend: de 209 uit Zehna. Het was een leuke happening: trotse boer en veeverzorgers, veel aandacht van de pers en lekkere belegde broodjes.'

Aan wie in de grote stad woont en zijn melk bij de supermarkt betrekt gaat de melkprijzencrisis waarschijnlijk grotendeels of zelfs helemaal voorbij. Deze melkprijzencrisis schijnt tig malen groter te zijn dan de vorige. Ze verliezen alleen nog maar op de melk. De laatste keer dat ik haar sprak kregen ze nog maar 21 cent de liter.

Bij de vorige crisis ging het er geloof ik over dat ze 30 cent de liter kregen, terwijl ze 35 cent nodig hebben voor een gezonde bedrijfsvoering. In de Nederlandse boerenvaksites las ik een paar weken geleden dat de Nederlandse boeren 28 cent de liter krijgen, ook al te weinig. De boeren komen niet meer in opstand omdat de vorige opstand niets opgeleverd heeft.

Maar goed, ondanks de crisis is het dan ook weer feest. Want je hebt 100.000 kilo koeien. Neef Kwak had er speciaal voor vrij van school gekregen. 'Voor de gelegenheid was hij zelfs bereid te poseren met 'Kuh 209' én de Anlagenleiter Herr Warncke.'

Voor mijn trouwe lezertjes: een vergelijkbare festiviteit vond een jaar geleden plaats. Toen was het feestvarken Kuh Ulme.

Geen opmerkingen: