woensdag 25 maart 2009

Moskou in Parijs

Om de beurt mogen we een wens zeggen en dan gaan we daar naar toe. Je hoeft het niet uit te leggen. Als je niet wilt dan hoef je niet mee. Dan kunnen we kijken of we apart gaan. Bobby wil graag naar de Russisch Orthodoxe Kerk. De St Alexandre Newski. Het aardige van dit soort keuzes is dat je in allerlei onverwachte subculturen terecht kunt komen. In feite bestaat een stad uit duizenden subcultuurtjes.

Deze kerk is gebouwd in 1860 in de neo-byzantijnse stijl. Het interieur van de kerk moet rijkelijk versierd zijn met iconen en muurschilderingen. Op zondag zijn er diensten in het Russisch. Na afloop begeven de gelovigen zich massaal naar de omliggende Russische restaurants en café's.

Jammer genoeg is de kerk nu dicht en het is nog twee uur wachten op de vesper. Wel staan er allemaal Russische vrouwen te kletsen en Russche kinderen spelen op de trappen van de kerk. Aan het kantoor hangen tientallen briefjes van 'serieuze jonge Russinnen' die werk zoeken als kindermeisje of huishoudelijke hulp. Een vrouw hangt net een briefje op waarin zij een ' studio' te huur aanbiedt van 16 vierkante meter voor 600 euro. Je moet maar durven.

De Russische restaurants in de buurt zijn erg aanlokkelijk, maar ook knetterduur. Een bord borsjt - om maar een voorafje te noemen - kost al 14 euri. We gaan maar weer verder. Bobby gaat naar een muziekwinkel in het Quartier Latin. Ik ga een slaapje doen. Maar eerst natuurlijk bloggen...

Geen opmerkingen: