donderdag 5 maart 2009

Wurkshup

Vandaag hele dag wurkshup gevolgd over leiderschap en management. We moeten steeds presentatietjes doen en als we dat gedaan hebben moeten de andere wurkshup-leden applaudiseren. Vervolgens moeten we zelf vertellen wat er goed ging en tenslotte mogen de andere deelnemers positieve feedback geven. Volgende wurkshup in mei moeten we een drie minuten durende presentatie geven over wat we vandaag geleerd hebben. Help! Want het is nu pas drie uur later en ik kan me er nu al bijna niets meer van herinneren. Hoe daar over twee en een halve maand een presentatie over te verzorgen?

Wel herinner ik me dat het theoretische gedeelte over leiderschap en management niet zo binnenkomt. Wat mij betreft begint de lesstof pas te communiceren als we tegen drieën een filmpje te zien krijgen van John Cleese over assertiviteit. Assertiveness. Het filmpje heet 'Straight Talking'. John Cleese heeft een grote handel in communicatie- en management-vaardigheden. Veel missers en bloopers in de communicatie. Daarna moeten we uit dat filmpje in een subgroepje leerpunten halen. Die mag ik presenteren. Helaas kan ik het filmpje hier niet laten zien, die filmpjes van Cleese staan niet op YouTube en zijn alleen voor goud geld te koop.


Onze leerpunten:

- Aan onderdanigheid heb je niets. Het levert in elk geval geen respect op.
- Assertiviteit heeft niets met agressie te maken, maar met eerlijkheid en wederzijds respect.
- Voor je gaat onderhandelen stel je vast wat wel en niet onderhandelbaar is.
- Met de grenzen die je gesteld hebt ga je niet marchanderen.
- Je herhaalt beleefd wat je grens is. Indien nodig blíjf je het beleefd herhalen.
- Als onderhandelaars stel je je gelijkwaardig op.
- Door te laten zien dat je je inleeft in de ander kun je een heleboel bereiken.
- Als de ander agressief tegen jou is doe je niet agressief terug, maar stel je je voor dat hij/zij iets heel ergs heeft meegemaakt en toon je compassie.

Geen opmerkingen: