maandag 30 maart 2009

Moslim Obamania

Gisteren gekeken naar Ikon-programma 'Lux' over vier Nederlandse moslims die in de Golfstaat Qatar de conferentie bijwoonden 'Muslim Leaders of Tomorrow'. Het woord aan de nieuwe generatie! Barack Obama als lichtend voorbeeld. Als Amerika dat kan, dan kunnen de jonge moslims het ook.

Hoe de negatieve beeldvorming te keren richting verandering en hoop. Het gaat vooral over een nieuw islamitisch pr-offensief: straal een boodschap van vrede en tolerantie uit en laat de wereld zien hoe divers moslims zijn.En gebruik korte en eenvoudige zinnen en gedachten.

Vier Nederlandse 'toekomstige Nederlandse moslimleiders' waren uitverkoren om de conferentie bij te wonen: tv-persoonlijkheid Esmaa Alariachi (rechtsboven met roze sjaal), opiniemaker Youssef Azghari, (linksboven), zangeres en muzikante Rajae el Mouhandiz (rechtsonder) en voorzitster van de Islamitische vrouwenorganisatie Al Nisa, Leyla Cakir (linksonder).

Het is een wonderlijk gezelschap, dat helemaal niet goed over diversiteit kon praten. Vooral Esmaa Alariachi en Youssef Azghari stikken er haast in. Ze willen niet de onderlinge verschillen uitmeten, juist niet, en het over dingen hebben die ze met andere bevolkingsgroepen gemeen hebben. Dat er verschillende richtingen christenen in Nederland zouden zijn, daar heeft toch nooit iemand het over, zeiden ze? Daar hebben ze nog nooit over gehoord. Hoe kan dat nou? Nederlander zijn en niet weten van de honderden christelijke splintergroeperingen? Zit dat niet in het curriculum van de inburgeringscursus?

Aflevering Lux

Geen opmerkingen: