woensdag 11 maart 2009

Het Boekenbal

Deze foto is gemaakt bij aankomst (Hannie thanx!). De andere foto die ik zou willen plaatsen is er nog niet, want die zit nog in Reenske's damestasje. We zijn samen op de foto gegaan in een vogelkooi met gele vleugeltjes om onze schouders. Maar zij ligt nog uit te slapen. Het is voor het eerst dat ik met Partner naar het Boekenbal ben. Boekenbal is echt genieten als je met Partner bent. Reenske is de ideale Partner. Ze loopt naast je te glimmen van genoegen en babbelt haar babbeltje met iedereen.

Tijdens het officiële welkomstwoord van CPNB-voorzitter Bert de Groot klinkt geblaf, geloei en getjilp. De zaal vol deftige schrijvers en uitgevers lijkt even op een baldadige schoolklas. Bert weet de zaal tot stilte te manen. ‘Het gaat allemaal van uw eigen tijd af’. Na afloop op het Ajaxbalkon complimenteer ik hem met zijn gezag en vertelt hij dat hij onlangs een gedicht over mij geschreven heeft. Maar ik krijg het niet.

Er speelt een schitterend orkest: het Zapp String Quartet. Ruim een uur lang brengen die het Carnaval der dieren van Saint-Saëns. Erik van Muiswinkel, die bijna elk Boekenbal optreedt, leest teksten van Gerrit Komrij, vaak ook met de stem van Komrij. Ik vind Komrij wel een beetje eeen zeikerd. Hij hekelt alles en iedereen in ‘de dierentuin van het boekenbedrijf’: de uitgevers, de critici, de CPNB, de dames met hun boekjes over seks, exen en menopauze, de schrijvertjes over dement ie en kanker – het zijn allemaal kut- en flutboeken.

De band om bij te dansen is ook goed. Reenske heb ik diep in de nacht maar nog steeds stralend achtergelaten op de dansvloer met Eelco F. Vanochtend bij het ochtendkrieken ben ik eerst mijn telefoon kwijt, maar die heb ik gelukkig weer gevonden. Nu is alleen nog mijn nieuwe lippenstift zoek.

Meer foto's van gevederde mensen op het Boekenbal zijn te zien op saycheese.eu

Geen opmerkingen: