zaterdag 18 oktober 2008

Attacca Emsemble

Gisteren in de trein toen we even wakker werden vroeg Vinnie: 'Zullen we evalueren? Wat was jouw hoogtepunt van Frankfurt dit jaar?' Ik dacht een poosje na, en kon niet anders zeggen dan dat het een aaneenschakeling van hoogtepunten was geweest. Een beetje multi-orgastische week, zeg maar. In overdrachtelijke zin.

Daar mag je best even van bijkomen, zou je zeggen, maar er kwam vanavond meteen een nieuw hoogtepunt overheen. Ik was uitgenodigd naar een concert met muziek van Philip Glass door het Attacca Ensemble, een projectkoor. Het was een geweldige ervaring. Hallucinerend. Duizelingwekkend. Woorden schieten tekort.

Voor wie hem niet kent: Philip Glass is een van de grondleggers van de zogenaamde minimal music, een traditie die is ontstaan in New York in de jaren zestig en zeventig, waarin herhaling van korte ritmische motieven de basis vormt. Het meest bekend uit deze periode zijn het vier uur lange 'Music in Twelve Parts' en ook de opera 'Einstein On The Beach', die zowel voor de muziek als voor het theater als een mijlpaal geldt. Philip Glass heeft vele fans, dus er was veel animo. Het concert heeft vorig weekend twee keer plaatsgevonden in Amsterdam, vanavond was het in Utrecht.

Voor de pauze kregen we 'Knee Plays' uit Einstein on the Beach en 'Vessels' uit de film Koyaanisqatsi, en na de pauze 'Another Look at Harmony', een stuk van 50 minuten, opgebouwd uit korte motieven die voortdurend worden herhaald. Van de zangers vraagt dit stuk ontieglijk veel concentratie en uithoudingsvermorgen, vanwege de continue variaties binnen de herhalingen en de complexiteit van de door elkaar verweven lijnen. Onbegrijpelijk hoe ze bij de les bleven. Het is volstrekt anders om dit soort muziek live te ondergaan dan op een cd. Niet alleen het publiek, ook het koor was na afloop héél opgetogen.

Een grote verrassing was ook dat ik de oprichter en aanstichter van het koor bleek te kennen: Feico D. Doordeweeks overdags doet hij geheel andere dingen dan zingen. Zo was hij de afgelopen week ook te Frankfurt. 'Je reinste topsport', zei hij. Over dit concert. En dat ze nog een keer en Zeeland gaan optreden en dat er dan waarschijnlijk een geluidsopname wordt gemaakt.

Het Attacca-Ensemble zelf over het concert

Geen opmerkingen: