woensdag 29 oktober 2008

Selig sind, die da leid tragen

Zaterdag mag ik meezingen in Ein Deutsches Requiem van Brahms in een meezingconcert. De inschrijving is al gesloten, maar dankzij connecties mag ik toch meedoen. Mijn zangdroom is groot, maar mijn carrière op dit gebied is beperkt. Ooit zat ik in een studentencaberetgroep, daarna heb ik nog eens meegezongen in de 'Missa Brevis' van Mozart, en behalve wat afgekapte cursussen zitten er niet veel grote zangprojecten in het vat. Heb dus een beetje faalangst.

Vannacht na het avontuur Almere Haven dus snel een versie van het Requiem van iTunes gedownload en zojuist na het werk naar Broekmans & Van Poppel gesneld voor de bladmuziek. Gelukkig hadden ze de partituur op voorraad. Dat wordt een avondje muziek lezen en luisteren.

Wat we gaan zingen:
Selig sind, die da leid tragen, denn sie sollen getröstet werden.
Die mit Tränen säen, werden mit Freuden ernten.
Sie gehen hin und weinen und tragen edlen Samen,
und kommen mit Freuden und bringen ihre Garben.
Selig sind, die da leid tragen, denn sie sollen getröstet werden.

'Ein Deutsches Requiem (1868) is geen Latijnse mis voor de doden zoals in de katholieke traditie. Het is een bloemlezing uit het oude en nieuwe testament, voor de 'gewone' mens door Luther in het Duits vertaald. Brahms wilde met de teksten een 'Requiem van de Mens' schrijven in plaats van een voor de doden. De teksten verhalen naast het perspectief van het hiernamaals dan ook menselijke aangelegenheden zoals leed, aardse vergankelijkheid, hoop en vooral troost. De (overigens niet zo vrome) Brahms appelleert met zijn requiem aan een universeel religieus gevoel. Hij wil de levenden vertroosten, óns soelaas bieden', vind ik bij ene Isa Stoffers op internet, die bij het Studentenkoor Amsterdam dit Requiem ook gezongen heeft.

Meezingconcerten

Geen opmerkingen: