vrijdag 10 oktober 2008

Mulisch

Dit was het omslag van de eerste druk uit 1975 van de roman Twee vrouwen van Harry Mulisch, die vandaag in een oplage van meer dan een miljoen exemplaren Nederland en Vlaanderen in is gezonden. In het kader van de actie Nederland Leest.

RoRo7 en ik hadden er de afgelopen weken steeds discussie over. Er was geloof ik sprake van een actie tegen dit boek door lesbiennes op leeftijd. Onze discussies hieromtrent zijn repeterende breuk. Zij vindt het nog steeds niet kunnen, Harry Mulisch die over lesbische vrouwen schrijft, en ik op mijn beurt herhaal steeds: 'RoRo7, dat was 1975, 76, 77, lesbische actietijd ten top. Herlees het tenminste!'

Zelf zou ik het ook wel willen herlezen. Ooit had ik de eerste druk in de kast staan, maar die heeft een van mijn vele opruimwoedes niet overleefd. Ik kan me herinneren dat ik het indertijd met veel reserve las (Harry-Mulisch-die-over-lesbische-vrouwen-schreef,-dat-kón-toch-niet), maar dat ik het eigenlijk wel een mooi boek vond.

Alleen dat de vrouwen in dat boek zo nodig kinderen wilden, dat stoorde mij toendertijd een beetje. Lesbische vrouwen wilden geen kinderen, meenden wij, en daar waren we trots op. Dat zien lesbische vrouwen van tegenwoordig heel anders, heeft de tijd geleerd.

Een gevoeligheid heb ik over het boek ontwikkeld, omdat het in de jaren tachtig in de boekenkast in de studeerkamer van mijn nogal homofobe vader stond. Dat dat boek nou zijn informatiebron moest zijn. Ik moest het maar weer op de kop tikken en herlezen.
Net was ik bij de OBA. Daar had het me toch aangeboden moeten zijn, realiseer ik me nu, maar is niet gebeurd.

Er is een site met de omslagen van Twee vrouwen door de decennia heen.

Geen opmerkingen: