dinsdag 7 oktober 2008

Gerbera's

Mijn gerbera's storten plotseling in. Er staan er nog maar twee overeind, de rest hangt halfstok. Ik vind gerbera's rare kunstmatige bloemen, maar toch word ik er opgewekt van. Op de site 'Boemen voor beginners' wordt de gerbera geintroduceerd met een tekst van Mark Twain: 'Whatever a man's age, he can reduce it several years by putting a bright-colored flower in his button-hole.

De gerbera zou volgens de schrijver van de site een goede keus geweest zijn voor de suggestie van Mark Twain. 'De gerbera is een bloem met zeer intense, felle en heldere kleuren. Het is een bloem met een hoge decoratieve waarde die zich ook prima staande houdt als enkele bloem in een vaas.

Blokje educatief: 'De gerbera heeft zijn oorsprong in Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. De Leidse botanicus Gronovius heeft de plant in 1737 ontdekt en deze vernoemd naar zijn collega, Traugott Gerber, een Duitse arts die op het Deense Jutland bloemen verzamelde. De huidige Gerbera-rassen stammen af van de Gerbera Jamesonii die werd ontdekt en vernoemd naar Jameson, een plantenverzamelaar. Gerbera’s stralen vrolijkheid en levendigheid uit.'

Ook omgestort zijn ze mooi.

Geen opmerkingen: