woensdag 8 oktober 2008

Filevrij Utopia

Morgen wordt de Nobelprijs voor de Literatuur bekend. Zullen we nog even een enquete doen? Een Nederlander erbij zetten? Cees Nooteboom? En de optie 'Toch Mulisch'?

Morgen is het ook filevrije dag. Met 10 procent minder verkeer in de spits zou het fileprobleem op te lossen zijn. Hier hadden het ook over tijdens de nieuwsvergadering: hoe kan dat nou, een filevrije dag? Het is een onderwerp dat ons ongewild bezighoudt. Vinnie had vorige week vakantie-in-eigen-land. Vanwege de storm&regen had hij maar een alternatief programma museumbezoeken gepland en dientengevolge de hele week in de file gestaan.

De vraag is dus: wat gaat de filerijder doen op filevrije dag? Niet naar het werk? Met de trein? Wat levert het op? Want de volgende dag gaat iedereen wél weer in de auto. Of was nog nooit iemand op de gedachte gekomen om vóór of na de file te gaan?

Van iemand die in Arnhem woont en in Amsterdam werkt hoorde ik laatst dat hij altijd om de files te vermijden om 05 uur van huis gaat. Zelf ging ik laatst ook 's morgens met de bolide van Utrecht naar Amsterdam. Om half zeven vertrekken is te laat, nu ging ik om 06 uur rijden. Diep in de nacht toch wel. Ik leek wel gek. En stond ter hoogte van Breukelen toch ook al weer even in de file.

Op de site filevrijedag.nl kunnen mensen zich aanmelden en aangeven wat ze morgen gaan doen. 18 procent van de deelnemers zegt eerder naar het werk te gaan, 9 procent gaat later, 18 procent gaat thuis werken, 22 procent gaat met het openbaar vervoer, en 33 procent doet iets anders.

Geen opmerkingen: