woensdag 8 oktober 2008

Freud

Restaurant Freud aan de Spaarndammerstraat heeft een zeer positieve recensie gehad in Het Parool, dus iedereen wil er wel eens naar toe. Het is een sympathiek initiatief, een restaurant waar mensen met een psychiatrische achtergrond werkervaring kunnen opdoen en scholing krijgen. Het idee is van beeldend kunstenaar Gerda Hahn en psycholoog/jobcoach Renske Kastelein.

Volgens de site werken er allemaal bijzondere mensen, zoals: 'bedrijfsleider met kopzorgen', 'cassiere die de tel kwijt is', 'technische medewerker met een schroefje los', 'barman die handig gebruik maakt van zijn ADHD', 'pr- medewerker met waanzinnige denkbeelden', 'creatieve kok met wisselende stemmingen', 'serveerster die alleen de stemmen van de gasten hoort'.

Het restaurant is mooi, smaakvol ingericht, maar toch ook eenvoudig. 'Wel reserveren, hoor. Anders wordt het hier een gekkenhuis,' staat op de site, maar het waren maar weinig tafeltjes bezet voor een woensdagavond. Misschien hebben ze net iets teveel geprobeerd er iets smaakvols & chiques van te maken en mag het wel iets aardser. Want het was ook weer iets te basic om werkelijk chique te zijn. Het personeel was niet zo excentriek. Mag van mij best 'n tikje waanzinniger.

De menukaart is beperkt qua keuze, maar erg lekker. A. eet vegetarisch, en er was welgeteld één vegetarisch voorgerecht en één vegetarisch hoofdgerecht. Ik nam lamsbout, en die was héérlijk.

De Spaarndammerstraat is voor de meeste Amsterdammers tamelijk uit de route, zo westelijk, het was altijd een beetje een rare straat achter het spoor. Hij wordt langzaam bij de stad getrokken, nu in de westelijke havens ook weer nieuwe wijken komen. Er ligt - herinnerde ik me gisteravond ineens - een aardig trauma van zo'n 22 à 23 jaar oud. Ik was er eigenlijk nooit meer geweest. Hè ja, trauma, vertel, zeurt A. Uiteindelijk hebben we de avond daar toen maar mee afgesloten.

Restaurant Freud

Geen opmerkingen: