vrijdag 3 oktober 2008

Vanmorgen vloog ze nog

De tijd gaat zo snel dat ik niet eens de film 'Vanmorgen vloog ze nog' kon behandelen, die ik woensdagavond zag bij de Nederlandse Filmdagen. Er was première van drie films van RO TV, een samenwerkingsverband tussen het RO-Theater en RTV Rijnmond: 'Boem Boem Boem' en 'Even bestaat niet meer' van Pieter Kramer, en 'Vanmorgen vloog ze nog' van Bobby's jeugdvriend de filmmaker André van der Hout.

'n Bijzonder verrassende en onderhoudende avond was het. Het was geheel onduidelijk wat er documentaire aan was en wat geacteerd. De meeste acteurs van het RO Theater ken ik niet dus wie in de films de 'echte' mensen zijn en wie de acteurs is geheel de vraag. Dat maakt ze extra intrigerend.

In 'Boem Boem Boem' speelt actrice Jacqeline Kramer (mij bekend van ooit de serie 'Oud Geld')
een kunstenares die het bombardement op Rotterdam van mei 1940 herdenkt middels een gesubsidieerd locatietheaterproject rond de multiculti-bewoners van haar door het bombardement getroffen straat. Heel erg leuk, zoals de oude bewoners die het bombardement hebben meegemaakt geconfrontgeerd worden met de nieuwe bewoners overal uit de wereld die niets van de geschiedenis van Rotterdam weten en heel enthousiast meespelen.

'Even bestaat niet meer' gaf een kijkje in de wereld van het rolstoelboksen. RO-acteur Rogier Philipoom speelt de ooit veelbelovende bokser die zich terugvecht na een verkeersongeluk. Fantastisch wereldje, dat van die boksers, ook weer ruwe bolster blanke pit. Ik geloofde alle personages en het was heel raar deze bokser met dwarslaesie na afloop door de premierezaal te zien lopen.

Maar we gingen speciaal voor Andrés film 'Vanmorgen vloog ze nog'. Daarin wordt oud Feijenoord-keeper Eddy Treijtel achtervolgd door een spook uit het verleden. Ooit trapte hij met de bal een meeuw uit de lucht die zo dood op het veld neerplofte. Hij zingt de frustraties van zich af terwijl een groep fanatieke Sparta-aanhangers plannen maakt voor het terugroven van een legendarische meeuw uit het Feijenoord Museum Home of History. Behalve Eddy Treijtel spelen ook Jules Deelder en Hugo Borst mee. Erg geestig.

Regionale televisie heet dit. Deze ontzettend leuke films zijn daarom alleen op RTV Rijnmond en op digitale televisie te zien. Ze zijn zeer geschikt voor landelijke televisie, maar André was er pessimistisch over of ze ooit een zendercoordinator zouden passeren.

RO TV; De kwestie van de meeuwen in het Sparta- en Feijenoord-Museum

Geen opmerkingen: