zaterdag 25 oktober 2008

Tussen beginnen en ophouden

Ik had het boek cadeau gekregen en het lag al een tijdje naast mijn bed: Een levensregel voor beginners. Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven van ene Wil Derkse. De man is filosoof / scheikundige, en directeur van het Soeterbeeckprogramma voor wetenschap, samenleving en levensbeschouwing aan de Universiteit van Nijmegen. Behalve gehuwd en vader is hij ook als lekenlid verbonden aan een benedictijnse abdij.

Ik had er een paar keer in gelezen, geboeid, maar het is niet het soort boek dat je in een ruk tot je neemt. Je moet er stukjes van genieten en overpeinzen. Herkauwen. Waar een tekst je raakt leg je het boek weg en ga je erover peinzen wat je precies raakt en waarom. Die manier van lezen heet lectio divina. Herkauwen. Gisteren zag ik dat dit boek in onze spiritualiteitsspecial (met dank aan RoRo7) op nummer 6 staat van de theologische titels van jet moment. Dus vanochtend ben ik door gaan lezen.

Theologisch zou ik het niet meteen noemen. Het wordt trouwens ook verkocht als managementboek. Zelf vind ik het vooral een wijs boek dat goed te gebruiken is bij bespiegelingen op je leven, op het samenleven in kleiner en groter verband, en bij samenwerken.

Wil Derkse vertaalt het benedictijnse leven naar samenlevings- en samenwerkingsvormen buiten de kloostermuren. Volgens hem is de benedictijnse spiritualiteit ook uitermate geschikt voor gezinnen, scholen, bedrijven, orkesten, ziekenhuis, om maar wat te noemen. Zij is weinig spectaculair, down to earth en sluit aan bij een spreuk uit de Zen-traditie: 'Voor de verlichting: hout hakken en water putten; na de verlichting hout hakken en water putten'.

In dit boek past hij de monastieke geloften toe op het leven binnen organisaties en gaat hij in op benedictijns leiderschap (mensen stimuleren tot groei), benedictijns 'tijdsmanagement': de moeilijke kunst van het beginnen, de nog moeilijker kunst van het ophouden en de moeilijkste kunst van het vinden van de juiste houding tussen het beginnen en het ophouden, waardoor je het nooit meer 'druk' hebt. Vanuit de levensregels die Benedictus bedacht voor monniken en nonnen gaat een grote rust en kalmte uit, die oplevert dat er veel meer gedaan wordt dat in een gehaaste en gestresste leefomgeving, thuis, op kantoor of school. Héél leerzaam.

- Wil Derkse, Een levensregel voor beginners. Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven, LannooCampus, € 12,95, isbn 9789020941845

Geen opmerkingen: