maandag 27 oktober 2008

'Je bent hol en het gouden licht vloeit je hoofd binnen'

Vanavond deden we de Gouden Licht Meditatie. Taoistisch, als ik het goed onthouden heb. Het was de laatste les van de zes. Vanavond mochten we Yin- en Yang-energie door ons heen laten stromen. Inademen was Yang (mannelijke, energie, goud, creativiteit), uitademen was Yin (vrouwelijke energie, donker, rust). De gedachten over de koppeling van 'mannelijk' aan de kwalificaties 'licht', 'goud' en 'creatief' tegenover die van 'vrouwelijk' aan 'donkerte' en 'rust' heb ik maar even geparkeerd.

Deze meditatie is methode om je energie een transformatie te laten ondergaan en te versterken. Je zou het het tweemaal per dag moeten doen. De beste tijd is 's morgens, net voor je uit bed stapt. Op het moment dat je voelt dat je wakker en alert bent, doe je het twintig minuten. Want als je net uit je slaap komt, ben je gevoelig en ontvankelijk.

De aanwijzing van Osho: 'Blijf liggen, op je rug. Houd je ogen dicht. Als je inademt stel je dan een groot licht voor dat via je hoofd je lichaam binnengaat, alsof er dichtbij je hoofd een zon opkomt. Je bent hol en het gouden licht vloeit je hoofd binnen en stroomt van daar steeds dieper en dieper totdat het bij je tenen weer naar buiten stroomt. Adem in met dit beeld voor ogen. Je hele lichaam zal er door gereinigd worden en het zal je vervullen met scheppende kracht. Dit is mannelijke energie.'

'Als je uitademt, verbeeld je dan dat een duisternis bij je tenen je lichaam binnenkomt, een brede donkere rivier komt via de tenen naar binnen en verlaat je lichaam via je hoofd. Dit is vrouwelijke energie. Ze zal je zacht en ontvankelijk maken, ze geeft je kalmte en rust. Doe het langzaam en als je net uit je slaap ontwaakt, is het gemakkelijk om diep en langzaam te ademen omdat je lichaam dan uitgerust, ontspannen is.'

Het was niet eenvoudig om het goed te doen, omdat het visualiseren veel trager gaat dan je adem. Dus al gauw doe je het verkeerd om. Maar ja, dat haden we allemaal. En Juf deed het zelf ook steeds fout, zei ze.

Je kunt deze meditatie ook doen als je gaat slapen – 's avonds. Mannie is daar erg goed in, vertelde Juf. Alsof je dat wilt weten. Als je tijdens de oefening in slaap valt, dan is dat goed, want dan dringt ze in het onderbewuste door en blijft daar haar werk doen. Maar er is ook een kans dat je er zo wakker van wordt dat je niet meer kunt slapen. Dat lijkt mij wel bij mij passen.

Het was dan wel de laatste les, maar volgende week doet Juf al een vervolg! Voor de couleur locale hoop ik dat Mannie er wel bij blijft.

Geen opmerkingen: