zaterdag 11 oktober 2008

Haren

Toen ik laatst bij Luigi op de koffie was, zag ik dat ze het hier door mij aanbevolen boek Body Painting van Joanne Gair had aangeschaft. Voelde me erg gestreeld, dat iemand spontaan een mooi duur boek bestelt omdat ik zeg dat het mooi is. Wel Luigi, ik heb er weer één.

Ik noemde begin deze week al de tentoonstelling Hair in de Kunsthal te R'dam, maar omdat ik komende week naar Frankfurt ga en er de weekends erop ook al weer plannen staan, zie ik het er niet van komen en heb ik het boek maar vast besteld.

Gisteren kwam het al in de bus. Het is fantastisch. Koelbl vertelt in de inleiding hoe ze - zelf roodharig - haar hele leven al geobsedeerd is door haar. Dat daar zoveel betekenis wordt aangehangen, aan de kleur, de lengte, de vorm, het model, in het dagelijks leven, in het intieme leven, in de bijbel, in cultuurgeschiedenis...

Zes jaar heeft ze hierover gedaan. Eerst had ze gewoon mensen met bijzonder haar op straat aangeschoten, en had ze ze ter plekke gefotografeerd, maar die foto's bevatten zoveel afleidende informatie die afleidde van het onderwerp, dat ze de mensen meetrok studio's in. Mannen, vrouwen, oud, jong, mooi lelijk, hoofden, schedels, ruggen, snorren, baarden, borstpartijen (m/v), borsten (m/v), handen, schaamhaar (vooral v), benen...

Met vrouwen met heel lang haar of de meest fantastische kapsels heb ik niet zoveel. Ik vind het mooi, maar het lijkt me zoveel werk en lastig. Gekrulde snorren en mooie sporen van begionnende sterke baargroei vin dik ook mooi. Gruwen doe ik merk ik van teveel haar bij mannen, lange oeverloze baarden en ook haar dat het doorgroeit van de nek de rug in. 'Teveel' haar bij vrouwen vind ik mooi en dapper, vooral op de armen en benen, maar niet zwarte snorharen en zwarte haren om de tepels. Maar er staan schitterende foto's in, alleen al om je dit alles bewust te worden en de schoonheid te ervaren die Koelbl in bijna álle haardracht ziet.

Twee foto's zijn me vooralsnog het meest bijgebleven. Een portret van een prachtige brunette met vanaf haar navel tot aan haar voeten bovenmatige veel haargroei. Er een foto van twee mannelijke blondines, het lijkt wel een eeneiige tweeling, aardig op leeftijd, beiden met lang blond haar en een kale schaamstreek, waarvan de ene hele lieve vrouwenborstjes heeft.

Het leveren gaat bij Van Stockum dus heel snel!

Geen opmerkingen: