vrijdag 31 oktober 2008

Bijbelplaatjes

Ik heb een prachtig boek toegestuurd gekregen van Feico D. Die van het koor dat laatst Philip Glass zong. Een fotoboek met foto's van ene Eric en Edith Matson van het Heilige Land uit de jaren dertig. Met de hand ingekleurde zwart-wit-foto's.

Schitterende droomfoto's zijn het, ze doen een beetje aan mijn eigen tekeningen denken. Weidse vaak lege landschappen met prachtig licht. Deze met die overstekende kamelen is toch fantastisch. Hoe zou die gemaakt zijn? Er moet een hoge berg zijn, of waren er in de jaren 1920 al vliegtuigen paraat voor luchtfotografie?

Er was in de jaren dertig een echtpaar dat reizen maakte naar Palestina. In Jeruzalem troffen ze een Amerikaanse leefgemeenschap met een fotostudio, die van de Matsons dus, van wie zij zo'n 1200 foto's afnamen. Niet foto's zoals wij die nu hebben, maar een soort negatieven tussen glasplaatjes geklemd. En dan met de hand ingekleurd. Die konden in de toverlantaarn.

Met deze lichtbeelden organisateerden zij educatieve avondjes over het Heilige Land, zodat de medegelovigen in Nederland met eigen ogen konden zien hoe het volk Israel achter Abraham aan door de woestijn was getrokken. Die foto's hebben over de hele wereld gezworven en zijn uiteindelijk in de kelders van het Joods Historisch Museum beland.

Bijbels als ik ben opgevoed raken de plaatjes een gevoelige snaar. Moet almaar denken aan de diverse kinderbijbels in ons ouderlijk huis. We hadden denk ik een Anne de Vries-kinderbijbel met illustraties van C. Jetses, maar mijn moeder had ook een kinderbijbel uit háár jeugd, met prachtige ingekleurde inplakplaatjes. Daar las ze vanwege jeugdsentiment soms ook uit voor.

- Mijn eigen boekbespreking op BoekbladLeest
- Foto's van Eric en Edith Matson

Geen opmerkingen: