zaterdag 17 januari 2009

Terug naar 1973

Bobby had op zijn verjaardag een dvd-box gekregen van zijn vriend de regisseur. Dvd-boxen zijn in, ze zijn geloof ik het best verkopende product in de entertainment-winkels. Deze heet Life on Mars, het is een BBC-serie waarvan ook al twee seizienen op de Nederlandse tv zijn geweest. Dit is het eerste seizien. Aflevering 1 was zo leuk, dat we er meteen twee achteraan gezien hebben. En toen was het drie uur. Deze serie wordt geloof ik bij de NPS uitgezonden. Nooit gezien, maar zeer de moeite waard.

Na een auto-ongeluk dat hem bijna fataal wordt, vindt inspecteur Sam Tyler zichzelf terug in de tijd geworpen, in het jaar 1973 om precies te zijn. Hij doet er alles aan om terug te keren naar zijn eigen tijd, maar vergeefs. Zijn nieuwe en tegelijk ouderwetse omgeving irriteert en beangstigt hem.

Het is mooi gegeven, iemand uit 2006 in 1973 te laten rondlopen. Die kleren, de huizen, de kwesties, de winkels, de auto's, de woninginrichting, de omgangsvormen... Wat is de wereld sindsdien veranderd! De binnensteden zijn schoongepoetst, de meeste industrie is weg... De politie is veel beleefder geworden, mannen zijn uberhaupt veel beleefder geworden.

De misdrijven in 1973 en die in het nu vertonen mysterieuze overeenkomsten. Zal Sam in staat zijn om de collega’s van vroeger met al hun gebrek aan forensische technologie te helpen de zaak op te lossen? Is Sam gek geworden? Ligt hij in coma? Of heeft hij echt een reis door de tijd gemaakt?

Deze serie is net zo verslavend als indertijd The X-Files met Scully en Mulder. Het heeft iets te maken met die verwarrende onmogelijke gegevenheden van het mixen van het bewustzijn in 2006 en dat van 1973, van de omgangsvormen toen en nu. Wat een horkerige kerels, maar binnen hun eigen systeem en zo met milde afstand gefilmd ook wel weer grappig. Als je daar naar kijkt realiseer je je weer waarom er toendertijd zulk fel feminisme was.

Geen opmerkingen: